ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

 

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ- ΕΝΑΣ ΓΡΙΦΟΣ

 

Όλοι οι συνειδητοποιημένοι κυνόφιλοι προφανώς θα προτιμήσουν όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα κουτάβι να απευθυνθούν σε έναν επώνυμο εκτροφέα ο οποίος έχει αποδείξει στους στίβους των εκθέσεων την ποιότητα και την αξία των σκύλων του, αντί να παραγγείλουν ένα κουτάβι αγνώστων προσόντων, ποιότητας και προέλευσης στο πλησιέστερο pet shop.

Και τι πιο φυσικό από το να θελήσουν να βρουν έναν Έλληνα εκτροφέα.

Είναι όμως πάντα αυτό εφικτό; Όχι φυσικά. Δυστυχώς στη χώρα μας η εκτροφή είναι πολύ περιορισμένη. Ας ανιχνεύσουμε τις αιτίες αυτού του γεγονότος.

Αρχικά ας αναλογιστούμε ότι πάμπολλες φυλές δεν έχουν Όμιλο φυλής που θα μπορούσε να τους βοηθήσει, να τους κατευθύνει, να τους συνενώσει κλπ. Πάμπολλες δεν έχουν καν εκπροσώπηση. Τέλος σε κάποιες φυλές υπάρχει μόνο ένα δείγμα, οπότε αν διαλέξατε μία από αυτές τις φυλές «μόλις χάσατε» και προφανώς θα πρέπει να αναζητήσετε ξένο εκτροφέα που όπως και να το κάνουμε κοστίζει κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα ίσως να καταφέρετε να εισάγετε έναν υπέροχο σκύλο, αλλά να ελαφρύνει περισσότερο από όσο υπολογίζατε το πορτοφόλι σας (πάντως όχι υπερβολικά).

Ας πάμε όμως στις φυλές που υπάρχει εκτροφή στη χώρα μας. Και σε αυτές τις φυλές, ή τουλάχιστον στις περισσότερες από αυτές, η εκτροφή είναι περιορισμένη.

Το να ασχοληθεί κάποιος με την επιλεκτική εκτροφή είναι ένας γλυκός μικρός εφιάλτης και πρέπει το άτομο να διαθέτει αρκετή «τρέλα», αρκετές γνώσεις, αρκετό ρομαντισμό, αρκετό μαζοχισμό, αρκετή αισιοδοξία, αρκετό χρόνο κλπ

Κάποιοι κουταβοπαραγωγοί και κάποιοι κουταβέμποροι μπορεί να πλούτισαν, δεν γνωρίζω όμως κανέναν επίλεκτο ή χομπίστα εκτροφέα ανά τον κόσμο που να το κατάφερε αυτό.

Κι από όσο γνωρίζω, αν καταφέρουν οικονομικά να έρθουν «μία η άλλη» είναι πανευτυχείς, αν και συνήθως «μπαίνουν μέσα» όπως είναι αναμενόμενο.

Αναρωτιέστε γιατί; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη.

 

Η Οδύσσεια αρχίζει...

 

Ο σοβαρός εκτροφέας που οραματίζεται να παράγει άριστους απογόνους έχει διαθέσει ένα σεβαστό ποσό για να αγοράσει άριστους γεννήτορες, άλλο ένα σεβαστό ποσό που έχει ξοδέψει για τις εκθέσεις (έξοδα ταξιδιών εσωτερικού-εξωτερικού, εισιτήρια, βενζίνες, ξενοδοχεία, φαγητά, αντίτιμα συμμετοχών, έξοδα για τον καλλωπισμό του σκύλου του, έξοδα πιθανής εκπαίδευσης για παρουσίαση σε εκθέσεις, έξοδα διαβατηρίου του σκύλου και βεβαίωσης υγείας, μικροτσίπ και ειδικές εξετάσεις αίματος που απαιτούνται σε κάποιες χώρες κλπ) σε αυτά προσθέστε τα πάγια ετήσια έξοδα του κτηνιάτρου (εμβολιασμοί, αιματολογικές εξετάσεις, βιοχημικές, καλαζαάρ κλπ) προσθέστε τα έξοδα διατροφής και τα πιθανά έξοδα εξετάσεων απαλλαγής των γεννητόρων από γενετικές παθήσεις ( κι αν με ρωτήσετε αν οι Έλληνες εκτροφείς κάνουν τέτοιες εξετάσεις θα σας απαντήσω: προς το παρόν είναι ελάχιστοι., αλλά υπάρχουν!!!)

Τι ποσό βγάλατε μέχρις εδώ; Ας υποθέσουμε το ποσό Χ (φανταστείτε ότι θέλετε)

Ας υποθέσουμε επίσης ότι πέρασε ο απαιτούμενος καιρός, οι σκύλοι ωρίμασαν, και είναι έτοιμοι για αναπαραγωγή.

Τώρα ξεκινούν άλλα έξοδα για την αναπαραγωγή. Ας ονοματίσουμε τα παρακάτω έξοδα με το γράμμα Ψ : έξοδα της αμοιβής του επιβήτορα, πιθανά έξοδα ταξιδιού του θηλυκού στο εξωτερικό για επίβαση, πιθανά έξοδα αγοράς κατεψυγμένου ή νωπού σπέρματος από έναν κορυφαίο επιβήτορα, πιθανά έξοδα τεχνητής γονιμοποίησης με σπερματέγχυση, έξοδα κτηνιάτρου για την γέννα και πιθανά έξοδα καισαρικής τομής, έξοδα για την δήλωση της γέννας στον Κ.Ο.Ε. και την έκδοση γενεαλογικών χαρτών των κουταβιών, έξοδα για μικροτσίπ και των πρώτων εμβολίων για κάθε κουτάβι, έξοδα σπέσιαλ διατροφής της εγκυμονούσας και μετέπειτα θηλάζουσας θηλυκιάς, έξοδα για φάρμακα και βιταμίνες, έξοδα για αντιπαρασιτικές θεραπείες μητέρας και κουταβιών, έξοδα διατροφής των κουταβιών από τον απογαλακτισμό τους μέχρι να διατεθούν στους νέους ιδιοκτήτες τους.

Σε όλα αυτά προσθέστε το πόσο δύσκολο είναι να καταφέρει ο εκτροφέας να βρει κατάλληλα σπίτια για όλα τα κουτάβια του. Πιθανότατα κάποια να μην καταφέρει τελικά να τα διαθέσει, κι έτσι υπάρχει ο φόβος κάποια να του μείνουν, (κι αν κατοικεί σε διαμέρισμα και αδυνατεί να έχει πάνω από δύο σκύλους;). Και θα είναι πολύ τυχερός εάν καταφέρει να βρει έστω κι έναν μελλοντικό ιδιοκτήτη που θα θέλει να παρουσιάζει σε εκθέσεις.

Σκεφθείτε την αγωνία και το άγχος του αν θα πάνε όλα καλά στη γέννα, αν θα επιζήσουν όλα, αν θα υπάρξουν απώλειες και αν τελικά τα κουταβάκια του θα εξελιχθούν σε «αστέρια» όπως οραματίστηκε στο ξεκίνημα. Γιατί τα πάντα σε μια γέννα είναι πιθανά, ακόμα και από εξαίρετους γεννήτορες...

Και προφανώς δεν υπάρχει κάποια τιμή που θα μπορούσε να εισπράξει για τα κουτάβια και να αποσβέσει όλα αυτά τα έξοδα, άσε που οι μικρόσωμες φυλές είναι συνήθως και ολιγόγεννες (με ένα έως τρία το πολύ κουταβάκια στη γέννα). Αυτά όλα είναι ο παράγοντας Ω.

 

Ο γρίφος

 

Ας παίξουμε τώρα προσπαθώντας να λύσουμε τον γρίφο. Χ + Ψ + Ω = ;

Να σας βοηθήσω :

Χ + Ψ + Ω = ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ, ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ, ΤΡΕΛΟΙ ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ, ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ, ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ….ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ( μας περιορίζει μόνο λίγο, αλλά επειδή όσο ζούμε θα ελπίζουμε, το μέλλον θέλουμε να πιστεύουμε ότι προοιωνίζεται ευνοϊκότερο για την Ελληνική εκτροφή).

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα 

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.