ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΚΥΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

 

Θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί κάθε φορά που βρίσκομαι στο εξωτερικό και χρειάζεται να απαντήσω σε ερωτήσεις όπως : πόσες εθνικές και πόσες διεθνείς εκθέσεις έχουμε στη χώρα μας κάθε χρόνο και πόσοι σκύλοι συμμετέχουν περίπου σε κάθε μια από αυτές, ή πόσοι όμιλοι φυλών υπάρχουν και πόσες εκθέσεις διοργανώνουν ετησίως ο καθένας, ή ποιες εξετάσεις υγείας απαιτούνται προκειμένου να επιτραπεί σε έναν σκύλο η αναπαραγωγή….

Άντε να απαντήσεις όταν προηγουμένως σας έχουν ζητήσει συγνώμη που σας καλέσανε σε μια μικρή εθνική έκθεση που έχει μόνο 3.000 σκύλους και ότι του χρόνου θα σας καλέσουν σε διεθνή που θα υπάρχουν πολλοί σκύλοι…

Όσο και να προσπαθήσω να ωραιοποιήσω τα πράγματα, θα πρέπει να πω τερατώδη ψέματα…κι αδυνατώ να το κάνω.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε «κολλήσει» εδώ και χρόνια σε ένα νούμερο συμμετοχών 300-400 σκύλων και επαναπαυόμαστε στις…δάφνες μας. Χάλι μαύρο και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από αυτούς τους αριθμούς με τίποτε… Με τίποτε? Όχι! Φυσικά και μπορούμε! Και είναι υπερβολικά εύκολο, άμεσο κι ανέξοδο για τον ΚΟΕ.

Από τις στατιστικές του ΚΟΕ που προς τιμήν του τις καθιέρωσε, σας μεταφέρω τα κάτωθι:

1)     2005 εγγραφές κουταβιών = 5.800 & σκύλοι εισαγωγής 460 σύνολο = 6.260

2)     2006       »              »          = 5.200          »              »     530       »       = 5.730

Που είναι όλοι αυτοί οι σκύλοι? Γιατί δεν τους είδαμε στις εκθέσεις μας? Γιατί πάντα όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι είναι στις εκθέσεις μας? Γιατί είναι απειροελάχιστοι οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο? Γιατί χάθηκαν από τις εκθέσεις μας τόσοι και τόσοι εκθέτες και εκτροφείς, παλιοί γνώριμοι? Τι είναι αυτό που θα κάνει τις εκθέσεις μας πιο ελκυστικές και θα προσελκύσει κόσμο? Τι είναι αυτό που θα κρατήσει τους ήδη υπάρχοντες ώστε να μην απομακρυνθούν κάποιοι από αυτές? Τι είναι αυτό που θα αυξήσει τις συμμετοχές μας?

Απλά μερικές αποφάσεις του Δ.Σ του ΚΟΕ. Ναι τόσο απλά. Δεν είναι υποχρεωτικό για όλα να αποφασίζει η Γενική Συνέλευση. Το εκλεγμένο Δ. Σ. έχει πολλές αρμοδιότητες από τον Νόμο και μπορεί να αποφασίσει για τα περισσότερα από αυτά που χρειάζονται.

Σε πολλές χώρες ισχύει και πολύ σωστά, ότι για να αποκτήσει το δικαίωμα αναπαραγωγής ένας σκύλος θηλυκός ή αρσενικός, θα πρέπει εκτός από το να έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για γενετικές παθήσεις που απαιτούνται για τη φυλή του, να έχει κριθεί τουλάχιστον σε μια έκθεση και να έχει πάρει χαρακτηρισμό τουλάχιστον «πολύ καλός».

Στη χώρα μας ισχύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε» και καθένας ανεξέλεγκτα κάνει ότι του καπνίσει….

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

Πόσους από αυτούς τους γεννήτορες που δηλώνουν περίπου 6.000 κουτάβια ετησίως έχουν κριθεί σε έκθεση? Ποιος γνωρίζει αν είναι μονόρχεις, προγναθικοί, με σοβαρά μορφολογικά ελαττώματα, εκτός προτύπου κλπ. Ποιος γνωρίζει τι γενετικές παθήσεις κουβαλάνε? Τι χαρακτήρα έχουν? Κανείς! Και φυσικά όλοι πουλάνε κουτάβια που ισχυρίζονται ότι είναι ποιότητας εκθέσεων. Έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία όλες οι γέννες και όλα τα κουτάβια ανεξαιρέτως να είναι ποιότητας εκθέσεων. Και γιατί όχι, αφού στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι…Και μετά ο ανυποψίαστος αγοραστής τραβάει τα μαλλιά του….

Αν αλήθεια μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των σκύλων Ελληνικής εκτροφής και να αυξήσουμε ταυτόχρονα τις συμμετοχές στις εκθέσεις μας, θα πρέπει ο ΚΟΕ να δρομολογήσει τα κάτωθι:

1)     Απόφαση Δ.Σ του ΚΟΕ. ώστε κάθε σκύλος για να αποκτήσει το δικαίωμα αναπαραγωγής να υποχρεούται να εξετάζεται τουλάχιστον σε μια έκθεση και με χαρακτηρισμό «πολύ καλός». Κίνητρο που θα αυξήσει θεαματικά τις συμμετοχές και την ποιότητα, πλήρως ανέξοδο.

2)     Απόφαση Δ.Σ. του ΚΟΕ, να διοριστούν εθελοντές επόπτες γεννών ανά νομό-περιοχή αλλά και μέσω των ομίλων φυλών και έτσι να γίνεται εκτεταμένος έλεγχος, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα.

3)     Να καταρτιστεί κατάλογος βασικών εξετάσεων για γενετικές παθήσεις ανά φυλή, με βάση το τι απαιτείται στη χώρα καταγωγής της φυλής και το τι προτείνει η επιστημονική ομάδα της FCI. Απόφαση Δ.Σ. του ΚΟΕ ώστε κανένας να μην θεωρείται επίλεκτος εκτροφέας αν δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση και να καταρτιστεί κατάλογος επίλεκτων εκτροφέων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγεία των παραγομένων σκύλων από τους Έλληνες εκτροφείς.

4)     Για τους σκύλους που έχουν σοβαρά μορφολογικά ελαττώματα, που δεν πληρούν το πρότυπο της φυλής, που πάσχουν από γενετικές παθήσεις, που έχουν χαρακτήρα αταίριαστο με τη φυλή κλπ να απαγορευτεί  το δικαίωμα να εγγράφουν γέννα. Έτσι να μην αναπαράγονται τα προβλήματα και να ξεχωρίσει «η ήρα από το στάρι»όπως λέει και η παροιμία.

5)     Απόφαση Γ.Σ του ΚΟΕ για να αποσυνδεθεί ο τίτλος του πρωταθλητή μορφολογίας από την εργασία, ώστε να καταργηθούν οι ισχύουσες διακρίσεις μεταξύ των φυλών και να αποκτήσουν κίνητρο και νόημα οι συμμετοχές στις φυλές που εξόφθαλμα αδικούνται.

6)     Απόφαση Δ.Σ του ΚΟΕ που θα καθιερώνει ένα γενικό τεστ χαρακτήρα για όλες τις φυλές, όπως υπάρχει στις περισσότερες χώρες.

7)     Απόφαση Δ.Σ του ΚΟΕ να καθιερωθεί η εξέταση από κριτές του «σκύλος καλός πολίτης» και κάθε σκύλος που θα περνάει επιτυχώς την εξέταση να προμηθεύεται με τιμητικό δίπλωμα. Το γενικό τεστ χαρακτήρα και η εξέταση του «σκύλου καλού πολίτη» να γίνονται από κριτές σε ένα στίβο κατά τη διάρκεια της έκθεσης με ένα μικρό αντίτιμο.(ευκαιρία για αύξηση των εσόδων).

8)     Να γίνεται διαφήμιση των εκθέσεων με αφίσες σε όλες τις περιοχές, σε κτηνιατρεία, pet shops, κλπ και ανακοινώσεις σε εφημερίδες αγγελιών, περιοδικά όχι μόνον σε κυνολογικά αλλά και γενικού περιεχομένου, ώστε να αυξηθούν οι θεατές κυνόφιλοι από τους οποίους θα προκύψουν οι επόμενοι εκθέτες.

9)     Απόφαση Δ.Σ του ΚΟΕ που να καθιερώνει βαθμολογικό σύστημα επιλογής του καλύτερου σκύλου Ελληνικής ιδιοκτησίας κάθε έτους, επίσης του καλύτερου εκτροφείου, καλύτερου νεαρού χειριστή κλπ, κίνητρο που θα αυξήσει τις συμμετοχές.

10)  Απόφαση Δ.Σ του ΚΟΕ  να υπάρξουν διπλωματούχοι Υπεύθυνοι Στίβου & Γραμματείς Στίβου, ώστε οι εκθέσεις μας να γίνουν καλύτερες, πιο ελκυστικές και με λιγότερα προβλήματα.

11)  Να δοθούν κίνητρα και να προωθηθούν οι προσπάθειες ώστε να υπάρξει Ελληνική ομάδα αγώνων ευλυγισίας (Agility) που είναι πολύ θεαματικό άθλημα και θα προσελκύσει συμμετέχοντες και θεατές. 

12)  Στον φάκελο μαζί με τους γενεαλογικούς χάρτες και τις μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας που στέλνει ο ΚΟΕ σε κάθε γέννα, να συμπεριλάβει και ένα καλαίσθητο έντυπο που θα εξηγεί γιατί υπάρχουν οι εκθέσεις σκύλων, γιατί καθαρόαιμοι σκύλοι κλπ, και θα προτρέπει τους νέους ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν και αυτοί. Το έντυπο αυτό θα παραδίδει ο κάθε εκτροφέας σε κάθε κουτάβι που πουλάει.

13) Απόφαση Γ.Σ του ΚΟΕ ώστε κάθε ξένος πρωταθλητής να γίνεται και πρωταθλητής Ελλάδος με ένα CAC και καθόλου άλλες προϋποθέσεις, ώστε να αυξήσουμε και τις ξένες συμμετοχές.

 

Το να επαναπαυόμαστε και να μην κάνουμε τίποτε, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε συρρίκνωση των συμμετοχών.

Το να μην λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για ποιοτική Ελληνική εκτροφή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας.

Τέτοια κυνοφιλία θέλουμε?

Ας κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον. Η κυνοφιλία μας χρειάζεται άλματα εδώ και τώρα.

Όχι πια στη στασιμότητα.

Στείλτε μας τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας στην TOP DOG, την φωνή των Ελλήνων κυνοφίλων, τη δικιά σας φωνή.

 

  Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.