ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ 

ΞΕΝΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΕΝΑ CAC

 

ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ?

 Οι εκθέσεις μας έγιναν και περισσότερες και πιο καλά διοργανωμένες.

Αλλά τα γεγονότα και τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα. Το ότι υπάρχει μείωση των συμμετοχών στις εκθέσεις δεν αμφισβητείται από κανέναν.

 

Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες αυτής της πτώσης. Γιατί γνωστοί του χώρου εξαφανίστηκαν και γιατί αδυνατούμε να προσελκύσουμε στο χόμπι μας καινούρια άτομα? (αλήθεια δεν μπορεί να μην πέρασε και από το δικό σας μυαλό η σκέψη, ότι όλο τα ίδια πρόσωπα, οι γνωστοί συνήθεις ύποπτοι που βλέπουμε στις εκθέσεις, και δεν μπορεί να μην έχετε αναλογιστεί γιατί δεν βλέπουμε στις εκθέσεις, παρά μόνο απειροελάχιστα, από τα χιλιάδες κουτάβια που εγγράφουν στις γέννες τους, κάθε χρόνο, στις διάφορες φυλές, οι εκτροφείς). Που είναι όλα αυτά τα κουτάβια?

 

Πέραν όμως αυτής της πραγματικότητας, υπάρχει και ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο που καθιστά πολύ δύσκολο, το να υπάρχουν ξένες συμμετοχές στις Διεθνείς Εκθέσεις μας.

 

Είναι η γεωγραφική θέση της χώρας μας. Είμαστε πολύ μακριά, στο άκρο της Ευρώπης, μας περιβάλλει η θάλασσα και είναι πολύ φυσικό για τον όποιο Ευρωπαίο, Σκανδιναβό κλπ να προτιμήσει μια γειτονική του χώρα στην οποία μπορεί να πάει εύκολα, οδικώς, οδηγώντας λίγες ώρες.

 

Πολύ περισσότερο, θα προβληματιστεί πολύ να δηλώσει συμμετοχή, όταν πληροφορηθεί ότι ο ήδη πρωταθλητής (ίσως και σε πολλές χώρες) σκύλος του για να γίνει και πρωταθλητής Ελλάδος χρειάζεται  3 CAC  (άρα τουλάχιστον 2 ταξίδια που συνεπάγονται διπλά έξοδα παντός είδους).

 

Αλλά ακόμα χειρότερα, ανάλογα με τη φυλή, μπορεί να χρειάζεται και εξετάσεις εργασίας ή 1 ακόμα και 2 CAC σε έκθεση του ομίλου της φυλής ή και οι δύο αυτές προϋποθέσεις μαζί….

 

Μετρήστε μόνοι σας πλέον τα ταξίδια που πιθανώς απαιτούνται,  υπολογίζοντας ότι οι ειδικές των ομίλων είναι συνήθως μια φορά το χρόνο, και όχι σίγουρα, αλλά και ότι δεν συμπίπτουν με άλλες εκθέσεις….υπολογίστε επίσης ότι για να περάσει εργασία, πχ ένα κόκερ που στις περισσότερες χώρες αποκτά τον τίτλο του χωρίς εργασία, θα πρέπει να πάει πρώτα για εκπαίδευση (που δεν την είχε ο εκθέτης στο πρόγραμμά του) και μετά να έρθει στον Λαγκαδά τον Φεβρουάριο στον ΚΟΕ για να περάσει εργασία κι αυτό μόνον αν τελικά καταφέρουν να γίνουν οι εξετάσεις εργασίας… να σας θυμίσω ότι πέρσι ακυρώθηκαν και την προηγούμενη χρονιά ήμασταν αποκλεισμένοι από τα χιόνια και η Ελλάδα κομμένη στα δύο…

 

Το όλο σκηνικό είναι άκρως αποτρεπτικό και απευθύνεται μόνο σε….μαζοχιστές.

 

Ας φανταστούμε λοιπόν πόσο ελκυστικό θα ήταν για τους ξένους πρωταθλητές το να κερδίζουν τον τίτλο του GR CH  μόνο με ένα CAC και καθόλου άλλες προϋποθέσεις.

 

Θα γέμιζαν οι στίβοι μας πανέμορφους σκύλους, θα γέμιζαν τα ταμεία των διοργανωτών, θα αποκτούσαμε την ευκαιρία να κάνουμε γνωριμίες με κορυφαίους εκτροφείς να ανταλλάξουμε γνώμες και γνώσεις, να κανονίσουμε μελλοντικές αγορές, εξαγωγές, ζευγαρώματα, και γενικότερα θα ανέβαινε το επίπεδο των εκθέσεών μας.

 

 Και λέω  μόνο με ένα CAC και όχι με ένα CACIB διότι πρόκειται για τον τίτλο Πρωταθλητή Ελλάδος δηλαδή τίτλο Εθνικού Πρωταθλητή και όχι για τίτλο Διεθνούς Πρωταθλητή. Παγκόσμια μόνο το CAC χρησιμοποιείται για τίτλους Εθνικών Πρωταθλητών και πουθενά το CACIB.

 

Είναι πλέον η ώρα για γενναίες αποφάσεις. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και θα πρέπει στην Γενική Συνέλευση του ΚΟΕ που την περιμένουμε πως και πως, να συζητήσουμε κυνολογικά θέματα, με ανοικτό μυαλό, με γνώμονα το γενικότερο καλό της κυνοφιλίας στη χώρα μας, ξεφεύγοντας από κάποια στερεότυπα και από το να ενδιαφέρεται ο καθένας για τη φυλή του μόνο ή για τα συμφέροντά του, αδιαφορώντας για όλες τις άλλες φυλές και τα όποια άλλα προβλήματα υπάρχουν. Δεν μπορούμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

 

Θα πρέπει λοιπόν να διαχωριστεί ο τίτλος του Πρωταθλητή Ελλάδος ο οποίος θα απαιτεί μόνο 3 ή και 4 (αν το θέλουμε πιο αυστηρό) CAC από τον τίτλο Πρωταθλητή Ομίλου που θα μπορεί να έχει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις ζητάει ο Όμιλος Φυλής.

Θα πρέπει ο ξένος Πρωταθλητής με ένα CAC και χωρίς άλλες  προϋποθέσεις να γίνεται και Πρωταθλητής Ελλάδος.

 

Και μην σκεφτείτε όπως γνωστοί κυνόφιλοι που μου είπαν, ότι θα έρχονται οι ξένοι με τους πρωταθλητές τους και θα μας κερδίζουν. Ο ανταγωνισμός είναι αυτό ακριβώς που θα μας υποχρεώσει να γίνουμε καλύτεροι. Και αυτό μόνο θετικό είναι. Δείτε το απλά σαν μια πρόκληση που παίρνει απάντηση μόνο με ποιότητα. Όσο καλύτερους μορφολογικά και σε χαρακτήρα σκύλους εισάγουμε ή παράγουμε, όσο πιο σωστά τους καλλωπίζουμε και τους παρουσιάζουμε, τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες νίκης.

 

Το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η εύκολη νίκη, (αν είναι δυνατό να παίζουμε και μόνοι μας…) Και βέβαια το να πάρουμε CAC είναι πολύ καλό αλλά όταν το πάρουμε με συναγωνισμό, αποκτά άλλη αξία.

 

Το να καταφέρουμε να κερδίσει ο σκύλος μας με την αξία του, τον ξένο πρωταθλητή δεν είναι μικρό πράγμα και τότε η χαρά μας και η υπερηφάνειά μας, να είστε σίγουροι, θα είναι πολύ μα πολύ μεγαλύτερες. Κι ακόμα μεγαλύτερες αν αυτό συμβεί με σκύλους Ελληνικής εκτροφής.

 

Εγώ τρελαίνομαι για τέτοιες προκλήσεις. Εσείς?

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα 

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.