ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ…

 

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΙ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

 

Ο Κ.Ο.Ε έστειλε πρόσφατα επιστολή στους Ομίλους φυλών ζητώντας να  στείλουν εντός διμήνου τις εργασιακές προϋποθέσεις που προτείνουν για τον τίτλο του Εθνικού Πρωταθλητή, με την οποία μας ενημερώνει ότι το Δ.Σ αποφάσισε (!) να εκδίδει γενεαλογικούς χάρτες με χρωματική διαφοροποίηση. Θα εκδίδονται σε κουτάβια που οι γεννήτορές τους θα είναι κατάλληλοι για Επιλεκτική Αναπαραγωγή, δηλαδή ελεγμένοι μορφολογικά και εργασιακά: και για Δυσπλασία Ισχίου ή/και Αγκώνα, Ε.ΦΥ.Π,  Χαρακτήρα, Εξέταση Καταλληλότητας Αναπαραγωγής και ελάχιστη μορφολογική αξιολόγηση.

Υποθέτουμε ότι προφανώς το Δ.Σ. του ΚΟΕ θα υποβάλλει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση, ώστε να ψηφιστεί δημοκρατικά, όπως είναι και το σωστό για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Στην επιστολή, ελπίζω εκ παραδρομής, δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο. Γιατί αν παραμείνει απλά μια απόφαση του Δ.Σ, πιθανότατα θα είναι παράτυπη, αφού το θέμα έχει ξανασυζητηθεί - τουλάχιστον μια φορά από όσο θυμάμαι - παλαιότερα σε Γ.Σ, είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις και είχε απορριφθεί. Άρα πως μπορεί ξαφνικά να εμφανίζεται σαν απόφαση Δ.Σ;

 

Πρόχειρη απόφαση - πολλά ερωτήματα

Κατά την άποψή μου το μέτρο είναι αποσπασματικό, πρόχειρο, άκαιρο, αιφνίδιο, αναποτελεσματικό, ελλιπές, ανεδαφικό, αδιέξοδο, μη προσεγμένο, με πολλές αδυναμίες και άδικο για πολλές φυλές. Μια απόφαση χωρίς προβληματισμό, φροντίδα, υπευθυνότητα, μελέτη, επιμέλεια και ανάλυση, χωρίς υπολογισμό όλων των παραμέτρων και των επιπτώσεων και χωρίς παρουσίαση λύσης των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Και λογικό είναι, αφού δεν μας εξηγεί η επιστολή πως ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα και αν θα δικαιούνται χρωματιστούς γενεαλογικούς χάρτες π.χ  α) αν ο ένας γεννήτορας είναι Πρωταθλητής Ελλάδος, αλλά όχι εξετασμένος για γενετικές παθήσεις και ο άλλος είναι εξετασμένος και απαλλαγμένος, αλλά όχι βραβευμένος β) αν και οι δύο γεννήτορες είναι Πρωταθλητές Ελλάδος, αλλά κανένας δεν έχει εξεταστεί για γενετικές παθήσεις γ) αν οι γεννήτορες είναι εξετασμένοι και απαλλαγμένοι από γενετικές παθήσεις, αλλά δεν είναι βραβευμένοι δ) αν οι γεννήτορες είναι σκύλοι εργασιακοί και απαλλαγμένοι από γενετικές παθήσεις, αλλά  είναι σκύλοι μειωμένης μορφολογικής αξίας, δηλαδή του «Καλός» ή «Πολύ Καλός» ε) τι ακριβώς σημαίνει το «ελάχιστη μορφολογική αξιολόγηση»; 

Και πάνω από όλα, ποιος θα είναι ο αρμόδιος – υπεύθυνος, με τι γνώσεις και με ποια κριτήρια θα αποφασίσει για την κάθε φυλή ξεχωριστά, για ποιες και πόσες γενετικές παθήσεις από τις  δεκάδες διαφορετικές που υπάρχουν στις διάφορες φυλές θα πρέπει κάθε σκύλος να εξετάζεται; Και ποιος θα αποφασίσει για τις φυλές που δεν έχουν Όμιλο;

Μετά το αποτέλεσμα που θα λάβει ένας σκύλος από την εξέταση, τι θα κάνει ο Κ.Ο.Ε; Υπάρχει πρόβλεψη να μπαίνει στο πεντιγκρί η σφραγίδα «Ακατάλληλος για αναπαραγωγή»; Γιατί αν όχι, τότε προς τι ο όποιος έλεγχος; Είναι απολύτως περιττό να γίνει η όποια εξέταση, αν ο σκύλος μπορεί να συνεχίσει να αναπαράγεται! Επίσης τι προτείνει  ο ΚΟΕ για τους σκύλους που έχουν έντονα προβλήματα χαρακτήρα; Τι προβλέπεται να αναγράφεται στον γενεαλογικό τους χάρτη; Η FCI τονίζει πως μόνον οι σκύλοι με το σωστό ταμπεραμέντο για τη φυλή τους θα πρέπει να αναπαράγονται. Όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε, ο χαρακτήρας μεταδίδεται κληρονομικά στους απογόνους, εξίσου με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν να μιλάμε για χρωματιστούς γενεαλογικούς χάρτες και τέτοια αυστηρά κριτήρια, όταν προηγουμένως δεν έχει ο ΚΟΕ λύσει τα θέματα εργασίας και εθνικών τίτλων Πρωταθλητών; Και τη στιγμή που η σύγχυση όλο και μεγαλώνει με τις συνεχώς διαφορετικές απαιτήσεις των Ομίλων για την απόκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή Ελλάδος...

 

Φροντίδα για όλες τις φυλές;

Ο Κ.Ο.Ε εκπροσωπεί όλες τις υπαρκτές φυλές και υπό την αιγίδα του βρίσκονται όλοι οι Όμιλοι. Δεν δικαιούται να εστιάζει την προσοχή του μόνον σε μερικές εργασιακές φυλές και να επιβάλει την εργασία μέσω της σύνδεσης της με τον τίτλο του Εθνικού Πρωταθλητή σε φυλές και ομίλους, χωρίς να αναλογιστεί ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Εκτός κι αν έχει αποφασίσει να διοργανώνει ετήσια ο ίδιος εξετάσεις εργασίας με κριτές ειδικευμένους για όλες τις τόσο διαφορετικές εργασίες στα Τέρριερ, στα Ντάχσχουντ, στα Μπήγκλ στα Μπόρντερ Κόλλι (όπου η εξέταση εργασίας απαιτεί πρόβατα)... Αλλά και να πάλι, που θα βρεθούν οι ειδικευμένους εκπαιδευτές για όλους αυτούς τους διαφορετικούς τύπους εργασίας, ώστε με λογικές τιμές να μπορούν οι κυνόφιλοι να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους σκύλους τους; Δεν νομίζω ότι όλοι όσοι ψήφισαν πριν χρόνια το σχετικό άρθρο του Εσωτερικού Κανονισμού του ΚΟΕ σκέφτηκαν αρκετά όλα αυτά τα προβλήματα που επρόκειτο να δημιουργηθούν όταν επέβαλαν τη σύνδεση του τίτλου του Εθνικού Πρωταθλητή με την εργασία. Τουλάχιστον τώρα με τους χρωματιστούς Γενεαλογικούς Χάρτες ας φροντίσουμε να μην υπάρχουν διακρίσεις και σκύλοι «δύο ταχυτήτων». Γιατί αν δεν προσεχθούν όλες οι λεπτομέρειες, κινδυνεύουμε πραγματικά υπέροχοι σκύλοι να αδυνατούν να αποκτήσουν χρωματιστό Γενεαλογικό χάρτη και σκύλοι μετριότεροι να μπορούν!

 

Η λύση

Και η λύση είναι απλή, πανεύκολη και ανέξοδη: Ο Πρωταθλητής Ελλάδος κάθε φυλής να αποκτά τον τίτλο του μόνο με 3 C.A.C, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΚΟΕ, χωρίς καθόλου άλλες προϋποθέσεις και να θεσπιστεί ο τίτλος Πρωταθλητής Ομίλου Φυλής, που θα έχει όσες και όποιες προϋποθέσεις επιθυμεί ο Όμιλος που εκπροσωπεί τη φυλή. Έτσι, αυτόματα θα σταματήσουν όλες οι αδικίες και η άνιση μεταχείριση των διαφόρων φυλών και θα λυθεί πλήρως το πρόβλημα. Και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. Οι Όμιλοι φυλής που ασχολούνται με την εργασία θα αναβαθμιστούν, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ και θα προσελκύσουν περισσότερες συμμετοχές. Ενώ οι μη έχοντες Όμιλο φυλής επιτέλους θα μπορούν να αποκτούν τον τίτλο του Έλληνα Πρωταθλητή. 

Τα θέματα ουσίας είναι αυτά που πρωτίστως πρέπει να μας ενδιαφέρουν και όχι απλά το αν θα υπάρξει χρωματική διαφοροποίηση των γενεαλογικών χαρτών.

Οι προθέσεις του ΚΟΕ μπορεί να είναι καλές και στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αρκούν; 

 

Το κεφάλαιο «Εξετάσεις κληρονομικών παθήσεων» πρέπει κατά τη γνώμη μου να ξεκινήσει, σταδιακά και προσεκτικά (μη ξεχνάμε πρόκειται για επιστημονικό θέμα, που απαιτεί και παράλληλη μηχανοργάνωση) και σίγουρα ΟΧΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ από τη πρώτη στιγμή, όπως φαίνεται να αντιμετωπίζεται τώρα.

 

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.