ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

 

«ΔΙΠΛΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ» : Προς τι;

 

Το πρόβλημα

 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι έπαθα σε μια έκθεση του ΚΟΕ στο ΕΚΕΠ. Περπατούσα αμέριμνη και μπροστά μου ήταν ο στίβος με τους Γερμανικούς Ποιμενικούς. Χαμός γινόταν από τις φωνές και τα σφυρίγματα. Ξαφνικά, και προτού να καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, έπεσε πάνω μου από το πλάι ένας μεγαλόσωμος άντρας που έτρεχε γύρω-γύρω από το στίβο ουρλιάζοντας το όνομα ενός σκύλου και κουνώντας κάποιο μπαλάκι. Φυσικά έχασα την ισορροπία μου και έπεσα στο πάτωμα χτυπώντας μάλιστα και το κεφάλι μου σε μια κολώνα…Με σήκωσαν κάποιοι και με έβαλαν σε μια καρέκλα ενώ ακόμα έβλεπα αστεράκια…Ο άντρας μου έριξε μια ματιά και με θράσος μου έκανε  παρατήρηση, τι δουλειά είχα να στέκομαι έξω από τον στίβο!!! Τα σχόλια δικά σας……

 

Παλαιότερα, σε έκθεση του ΟΚΑ στον Άγιο Κοσμά, πάλι με τους Γερμανικούς Ποιμενικούς γινόταν τέτοιος χαλασμός που στον διπλανό στίβο σχεδόν καμία από τις μικρόσωμες φυλές δεν παρουσιάστηκε με την ουρά πάνω, λόγω φόβου απ το θόρυβο. Στα παράπονα των εκθετών, οι απαντήσεις ήταν σε στυλ: «και τι θέλετε να κάνουμε; Έτσι πρέπει να παρουσιάζονται οι δυναμικές φυλές, δικό σας το πρόβλημά».

 

Το αποκορύφωμα ήταν σε έκθεση στην Πάτρα, όπου έκαναν «διπλό χειρισμό» σε Ρότβαιλερ και αντί να κουνάνε ένα μπαλάκι όπως συνηθίζουν, πετούσαν στον αέρα ένα κακόμοιρο Κανισάκι που τα είχε δει όλα εκείνη τη μέρα… Το γεγονός αυτό με έκανε έξαλλη και κατευθείαν πήγα στη Γραμματεία Έκθεσης και απαίτησα να σταματήσει αμέσως αυτή η κατάσταση. Παρόλα αυτά συνέχισαν, ευτυχώς χωρίς το ζαλισμένο πλέον Κανίς που τρέκλιζε όταν επιτέλους πάτησε στο έδαφος. Τελικά το Ρότβαιλερ κέρδισε και Καλύτερος Έκθεσης !!! Εάν έκρινα εγώ στην έκθεση θα το είχα αποβάλλει κανονικά, όπως θα είχε επίσης συμβεί και στις περισσότερες σοβαρές εκθέσεις του εξωτερικού.

Στο Crufts 2006, στον στίβο όπου διαγωνίζονταν περισσότερα από 200 Μπόξερ ακούστηκε ένα μοναδικό μικρό σφύριγμα και ο κριτής έκανε αμέσως παρατήρηση!!!!

Η δε Γερμανία (η οποία «επινόησε» αρχικά το σύστημα του «διπλού χειρισμού» στις εκθέσεις των Γερμανικών Ποιμενικών), απαγορεύει πλέον ΑΥΣΤΗΡΩΣ την παραμικρή ένδειξη «διπλού χειρισμού» σε ΟΛΕΣ τις φυλές, εδώ και αρκετά χρόνια, με κανονισμό του Κυνολογικού Ομίλου της.

 

Προς τι αλήθεια;

 

Έχω μιλήσει για το θέμα αυτό με πολλούς εκθέτες των λεγομένων «δυναμικών» φυλών. Όλοι ισχυρίζονται ότι με τον διπλό χειρισμό ο σκύλος «τσιτώνεται» και ο κριτής μπορεί να τον δει σωστά!!! ΕΛΕΟΣ! Με αυτό που ισχυρίζεστε, είναι σαν να λέτε ότι ο κριτής δεν μπορεί να κρίνει σωστά και να δει την ποιότητα, τα ελαττώματα και τα προτερήματα του σκύλου, αν δεν είναι «τσιτωμένος»! Υποβιβάζετε έτσι τον ίδιο τον κριτή !!! Είμαστε σοβαροί; Αλήθεια πιστεύετε ότι ο κριτής δεν μπορεί να δει την ποιότητα;

 

Υποβιβάζετε όμως και τον ίδιο τον σκύλο σας. Γιατί όλοι οι υπόλοιποι σκύλοι μπορούν και παρουσιάζονται σωστά μόνο με τον χειριστή τους και ο δικός σας χρειάζεται βοήθεια έξω από τον στίβο; Μήπως ο σκύλος δεν είναι το ίδιο έξυπνος και εκπαιδεύσιμος; Οι σκύλοι που ανήκουν στις λεγόμενες «δυναμικές φυλές» και συμμετέχουν στις σοβαρές εκθέσεις του εξωτερικού έχουν άλλη ευφυΐα;

 

Και οι άλλοι χειριστές της ίδιας ή άλλης φυλής που επιδόθηκαν στο επίπονο έργο της σωστής παρουσίασης χωρίς «διπλό χειρισμό» σεβόμενοι τους κανονισμούς και την προτροπή της FCI, αλλά και τους συναγωνιζόμενούς τους, είναι κορόιδα;

 

 Και οι σκύλοι του διπλανού στίβου; Πάω στοίχημα ότι δεν είναι όλοι .... κουφοί!

Και οι απλοί επισκέπτες που ενοχλούνται, για να μην πω πως κινδυνεύουν κιόλας να πάθουν ότι έπαθα κι εγώ;

Όλοι αυτοί σε τι φταίνε;

 

Έλλειψη σεβασμού

 

Το συμπέρασμά μου είναι ότι η συμπεριφορά του χειριστή που χρησιμοποιεί «διπλό χειρισμό» δείχνει ότι δεν σέβεται ούτε τους κανονισμούς, ούτε τους συναγωνιστές του, ούτε τον κριτή, ούτε τους επισκέπτες, ούτε την έκθεση σκύλων αυτή καθαυτή, άλλα ούτε πιστεύει και στον ίδιο του τον σκύλο….

 

Οι ξένοι κριτές πάλι, άλλοι μας θεωρούν υποανάπτυκτους, άλλοι παρακαλούν - συνήθως ματαίως - να σταματήσει ο διπλός χειρισμός, άλλοι, τι να κάνουν, το ανέχονται και κάποιοι λίγοι το θεωρούν δεδομένο.

Και πιθανόν σκέφτεται ο κριτής ότι αν αρχίσει και αποβάλλει σκύλους θα πάψει να είναι αρεστός και πιθανώς να μην τον ξανακαλέσουν να κρίνει. Γιατί να βγάλει αυτός το φίδι από την τρύπα; Αδιαφορεί λοιπόν, γυρίζει στη χώρα του, κι εκεί ασκεί την κριτική του για το τι είδε στην υποανάπτυκτη Ελλάδα μας.

Και  η κατάσταση διαιωνίζεται…

 

Και αυτό είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ανεχτώ. Και μάλλον θέλω να «βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα».

 

Κάναμε τεράστια βήματα εμπρός στη κυνοφιλία στη χώρα μας. Ας κάνουμε κι εδώ άλλο ένα. Ας σηκώσουμε τον πήχη λίγο ψηλότερα. Ας έχουμε εκθέσεις και τρόπο παρουσίασης σκύλων ευρωπαϊκού επιπέδου.

 

Ζητάω πολλά; Αν ναι, πιστεύω καλά κάνω.

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.