ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

 

Εκτροφείς προσέξτε!

 

Με μεγάλη ικανοποίηση δήλωσα την πρώτη μου γέννα στα Παπιγιόν (3 όμορφα θηλυκά κουταβάκια), στην επωνυμία εκτροφείου μου. Το ένα εξ αυτών μεταβιβάστηκε σε γνωστή μας που περίμενε πως και πως το νέο μέλος της οικογένειας της και περνάει πολύ καλά, αλλά δυστυχώς δεν προτίθεται ποτέ να το παρουσιάσει σε εκθέσεις. Το δεύτερο κρατήθηκε και το τρίτο δόθηκε σε μια κυρία που ξαναείχε σκύλο και με την οποία είχαμε επικοινωνία επί δύο χρόνια για να πάρει ποιοτικό κουταβάκι, το οποίο όπως μας διαβεβαίωσε, θα το παρουσίαζε σε εκθέσεις. Λόγω του ότι υπήρχε ένα παιδί 3 περίπου χρονών, το κουτάβι δόθηκε με προκαταβολή δοκιμαστικά, κι αν όλα πήγαιναν καλά θα γινόταν η αποπληρωμή και η μεταβίβαση ιδιοκτησίας (ή οποία μέχρι τότε παρέμενε στο όνομά μου). Της τηλεφωνούσα συχνά και με διαβεβαίωνε ότι όλα ήταν καλά, αλλά απέφευγε το να επισκεφθώ ξανά το σπίτι της.

Για να μην μακρηγορώ, ξαφνικά μας το έστειλε πίσω λόγω εμφάνισης αλλεργίας (είπε), ασυνόδευτο με ένα ταξί! Στη φάση που θα της επιστρέφαμε την προκαταβολή της, μας το ζήτησε πάλι πίσω, διότι είπε βρήκε να το πουλήσει, έστω και χωρίς χαρτιά, αλλού με καλά λεφτά! Και είχε το θράσος να δηλώσει στην αστυνομία ότι δήθεν της πήραμε το σκύλο της! 

Παραλάβαμε το κουταβάκι σε άθλια κατάσταση, βρώμικο, με περιττώματα κολλημένα επάνω του, γεμάτο κόμπους, αλλά το χειρότερο από όλα, κατατρομαγμένο, κακοποιημένο, γεμάτο φοβίες, να μην ξέρει που να κρυφτεί για να αποφύγει την ανθρώπινη επαφή, και μονίμως με την ουρά του κάτω από τα σκέλια του. Ο φόβος του ήταν τόσος, ώστε ούτε το φαγητό του δεν πλησίαζε παρουσία μας.

Αμέσως ζήτησα  βοήθεια από τους γνωστούς εκπαιδευτές, κα Σαντρίνα Βαλάτα και κο Γιώργο Κωστόπουλο, την οποία μου παρείχαν απλόχερα και τους ευχαριστώ γι αυτό.

Μετά από απίστευτες καταστάσεις με αστυνομίες, εισαγγελείς, δικηγόρους, μάρτυρες, απειλές, πιέσεις ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα και ότι άλλο φανταστείτε, το κουταβάκι σήμερα βρίσκεται σε πρόγραμμα αλλαγής συμπεριφοράς στα έμπειρα χέρια γνωστής κυνόφιλης στο χώρο των εκθέσεων, σε ένα περιβάλλον γεμάτο στοργή, ώστε να επουλωθούν οι πληγές της ψυχής του. 

 

Για μία δοκιμή...

Και όλα αυτά για μια δοκιμή με προκαταβολή…

Φανταστείτε τι κατάληξη θα είχε το καημένο το κουταβάκι αν είχε ολοκληρωθεί η πώληση και η κυρία είχε την πλήρη ιδιοκτησία του, οπότε θα έπρεπε να αρχίσουμε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες. Η συγκεκριμένη κυρία είχε απλά αγοράσει ένα παιχνίδι για το παιδί της, που αντί να το κουρντίζεις για να κινηθεί, το… ταΐζεις.

Θυμήθηκα τα λόγια της Kitty Sjong, της δανέζας εκτροφέα των Παπιγιόν μου: «εξετάζω πάντα τους σκύλους μου για γενετικές παθήσεις και προσέχω πολύ το που θα δώσω τα κουταβάκια μου. Σε καμία περίπτωση δεν δίνω κουταβάκι εκτροφής μου σε σπίτι που υπάρχει παιδί κάτω των δέκα χρονών, γιατί μπορεί άθελα του να το κακοποιήσει, ούτε αν υπάρχουν μεγαλόσωμοι σκύλοι γιατί στο παιχνίδι μπορεί να το τραυματίσουν. Σε καμία περίπτωση δεν δίνω κουταβάκι σε κάποιον που δεν γνωρίζω, απλά και μόνο γιατί κάποιος το πληρώνει. Η έρχεται ο αγοραστής στο σπίτι μου και κρίνω αν τελικά θα αποφασίσω να του το δώσω ή, ακόμα καλύτερα, πηγαίνω εγώ η ίδια για να ελέγξω τις συνθήκες στις οποίες θα ζει ο σκύλος».

Και ακριβώς αυτό έκανε (παρότι είχα ήδη το αρσενικό εκτροφής της) και ταξίδεψε από τη Δανία στην Ελλάδα για να σιγουρευτεί πριν μας δώσει το θηλυκό κουταβάκι. 

Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά αν κάποιος πάθει ότι έπαθα εγώ, όπως σας διηγήθηκα παραπάνω, δεν θα το βρει νομίζω καθόλου. Αν είχα τηρήσει αυτούς τους κανόνες δεν θα είχε συμβεί τίποτε από όλα αυτά. Πήγα, έλεγξα το χώρο αλλά δεν έδωσα μεγάλη βάση στην ηλικία του παιδιού. Σκέφτηκα ότι σε αυτή την ηλικία το παιδί θα είναι υπό συνεχή επίβλεψη, άρα το ίδιο και ο σκύλος. Μεγάλο σφάλμα. Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται χωρίς «εκπτώσεις». Η ηλικία του παιδιού είναι μόνο ένας από τους κανόνες που περιέχονται στους κώδικες που ακολουθούν οι εκτροφείς παγκόσμια.

Για αυτό, εκτροφείς προσέξτε. Θα πρέπει να ελέγχετε εξονυχιστικά τις συνθήκες της καινούριας οικογένειας με την οποία πρόκειται να ζήσει κάποιο κουτάβι σας.

Με μεγάλη προσοχή θα πρέπει επίσης να καθορίσετε την τιμή του κουταβιού. Αν είναι πολύ μικρή, ίσως συμφέρει κάποιον να το αγοράσει και να το μεταπωλήσει, αν είναι πολύ μεγάλη, ίσως απογοητέψετε τον αγοραστή και τον ωθήσετε να βρει φτηνότερο στις μικρές αγγελίες ή σε pet shop.

Πρέπει επίσης να προσέχετε πολύ το εάν πραγματικά ταιριάζει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων με τις απαιτήσεις της φυλής που εκτρέφετε. Αν το κουταβάκι π.χ. ανήκει σε μια φυλή που συνήθως είναι πολύ κυριαρχική, δεν πρέπει να το δώσετε σε άτομο που δεν έχει εμπειρία από σκύλους και που απλώς αποφάσισε ο πρώτος του σκύλος να είναι και φύλακας. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί στο δρόμο. Ένα Αμερικάνικο Κόκερ, ένας Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός ή ένα Μπισόν Φριζέ, φυλές που έχουν μεγάλες απαιτήσεις καλλωπισμού, επίσης δεν ταιριάζουν στον καθένα κ.λ.π.

 

Μήπως ήρθε η ώρα;

Στις περισσότερες προηγμένες κυνολογικά χώρες έχουν συνταχθεί από τους Κυνολογικούς Ομίλους και από τους Ομίλους Φυλών «Κώδικες Ηθικής των Εκτροφέων», οι οποίοι τηρούνται απαράβατα και στους οποίους περιγράφονται  τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εκτροφέων. Επίσης, οι εξετάσεις γενετικών παθήσεων που απαιτούνται για διάφορες φυλές ώστε οι σκύλοι να αποκτήσουν το δικαίωμα αναπαραγωγής. Θα τους βρείτε πολύ εύκολα στο διαδίκτυο. Σε αυτούς τους κώδικες θα βρείτε συμπυκνωμένη την πείρα πολλών δεκαετιών και χιλιάδων εκτροφέων που πασχίζουν για την καλυτέρευση των φυλών.

Μήπως να ρίξουμε μια ματιά στο παρόν και να αναλογιστούμε πώς πραγματικά θέλουμε να είμαστε στο μέλλον;

Μήπως ήρθε η ώρα να ενταχθούμε και εμείς στις προηγμένες κυνολογικά χώρες;

Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάζουμε κι εμείς τους σκύλους μας για γενετικές παθήσεις πριν τους αναπαράγουμε;

Μήπως ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι πραγματικά μας ενδιαφέρει το να βοηθήσουμε στην καλυτέρευση της φυλής που εκτρέφουμε;

Μήπως ήρθε η ώρα επιτέλους να συντάξουμε κι εμείς τον δικό μας «κώδικα ηθικής»;

Μήπως έτσι κάνουμε τη διαφορά σε σχέση με τα κουταβάκια των μικρών αγγελιών και των pet shop;

Μήπως έτσι καταφέρουμε ως έλληνες εκτροφείς ακόμα και να εξάγουμε ποιοτικά και υγιή κουτάβια, ανεβάζοντας την εικόνα της χώρας μας στα μάτια των ξένων;

Μήπως τελικά έτσι καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια μας;

 

   

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

 

 

 Webmaster  Dekaristou  Angie  © All Rights Reserved

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.