ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

 

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

 

Θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί κάθε φορά που βρίσκομαι στο εξωτερικό και χρειάζεται να απαντήσω σε ερωτήσεις όπως : πόσες εθνικές και πόσες διεθνείς εκθέσεις έχουμε στη χώρα μας κάθε χρόνο, πόσοι σκύλοι συμμετέχουν περίπου σε κάθε μια από αυτές,  πόσοι όμιλοι φυλών υπάρχουν και πόσες εκθέσεις διοργανώνουν ετησίως ο καθένας, ή ποιες εξετάσεις υγείας απαιτούνται προκειμένου να επιτραπεί σε έναν σκύλο η αναπαραγωγή….

Άντε να απαντήσεις, όταν προηγουμένως σου έχουν ζητήσει συγνώμη που σε καλούν να κρίνεις σε μια μικρή εθνική έκθεση που έχει μόνο...3.000 σκύλους (και ότι του χρόνου θα σε καλέσουν σε διεθνή που θα υπάρχουν πολλοί σκύλοι).

Όσο και να προσπαθήσω να ωραιοποιήσω τα πράγματα, θα πρέπει να πω τερατώδη ψέματα κι αδυνατώ να το κάνω.

 

Που είναι όλοι τους;

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε «κολλήσει» εδώ και χρόνια σε ένα νούμερο συμμετοχών 300-400 σκύλων και επαναπαυόμαστε στις…δάφνες μας. Χάλι μαύρο, και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από αυτούς τους αριθμούς με τίποτε… Πράγματι με τίποτε; Όχι! Φυσικά και μπορούμε! Και είναι υπερβολικά εύκολο, άμεσο κι ανέξοδο για τον ΚΟΕ.

Από τις στατιστικές του ΚΟΕ (που προς τιμήν του μας ανακοίνωσε στην περσινή Γενική Συνέλευση και ελπίζουμε να το καθιερώσει) σας μεταφέρω τα κάτωθι:

2005 εγγραφές κουταβιών: 5.800 & σκύλοι εισαγωγής 460 = 6.260 σύνολο

2006 εγγραφές κουταβιών: 5.200 & σκύλοι εισαγωγής         530 = 5.730 σύνολο

Που είναι όλοι αυτοί οι σκύλοι; Γιατί δεν βλέπουμε ένα σημαντικό ποσοστό τους στις εκθέσεις μας; Γιατί πάντα όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι; Γιατί είναι ελάχιστοι οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο; Γιατί χάθηκαν από τις εκθέσεις μας τόσοι και τόσοι εκθέτες και εκτροφείς, παλιοί γνώριμοι; Τι είναι αυτό που θα κάνει τις εκθέσεις μας πιο ελκυστικές και θα προσελκύσει κόσμο; Τι είναι αυτό που θα κρατήσει τους ήδη υπάρχοντες; Τι είναι αυτό που θα αυξήσει τις συμμετοχές μας;

Απλά μερικές αποφάσεις του Δ.Σ του ΚΟΕ. Ναι τόσο απλά. Δεν είναι υποχρεωτικό για όλα να αποφασίζει η Γενική Συνέλευση (και να περιμένουμε χρόνια γι αυτό). Το εκλεγμένο Δ.Σ. έχει πολλές αρμοδιότητες από τον Νόμο και μπορεί να αποφασίσει για τα περισσότερα από αυτά που χρειάζονται.

Σε πολλές χώρες ισχύει, και πολύ σωστά, ότι για να αποκτήσει το δικαίωμα αναπαραγωγής ένας σκύλος (θηλυκός ή αρσενικός), θα πρέπει εκτός από το να έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για γενετικές παθήσεις που απαιτούνται για τη φυλή του, να έχει συμμετάσχει τουλάχιστον σε μια έκθεση και να έχει πάρει χαρακτηρισμό τουλάχιστον «Πολύ Καλός».

Πόσοι άραγε από όλους αυτούς τους γεννήτορες που παράγουν περί τα 6.000 κουτάβια ετησίως στη χώρα μας έχουν εξετασθεί για παθήσεις ή κριθεί μορφολογικά σε έκθεση; Ποιος γνωρίζει αν είναι μονόρχεις, προγναθικοί, με σοβαρά μορφολογικά ελαττώματα, εκτός προτύπου κλπ; Ποιος γνωρίζει τι γενετικές παθήσεις κουβαλάνε; Τι χαρακτήρα έχουν; Κανείς! Και φυσικά όλοι πουλάνε κουτάβια που ισχυρίζονται ότι είναι ποιότητας εκθέσεων. Έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία όλες οι γέννες και όλα τα κουτάβια ανεξαιρέτως να είναι ποιότητας εκθέσεων! Και γιατί όχι, αφού στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι; Και μετά ο ανυποψίαστος αγοραστής τραβάει τα μαλλιά του….

 

Βήματα προόδου

Αν αλήθεια μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των σκύλων ελληνικής εκτροφής και να αυξήσουμε ταυτόχρονα τις συμμετοχές στις εκθέσεις μας θα πρέπει ο ΚΟΕ να δρομολογήσει τα κάτωθι:

1)    Με απόφαση του Δ.Σ του ΚΟΕ κάθε σκύλος να υποχρεούται να εξετάζεται τουλάχιστον σε μια έκθεση και με χαρακτηρισμό τουλάχιστον «Πολύ Καλός», προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα αναπαραγωγής. Μέτρο που θα αυξήσει θεαματικά τις συμμετοχές και την ποιότητα. Πλήρως ανέξοδο.

2)    Με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΟΕ να διοριστούν εθελοντές επόπτες γεννών ανά νομό-περιοχή (αλλά και μέσω των Ομίλων φυλών) και έτσι να γίνεται εκτεταμένος έλεγχος, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα.

3)    Να καταρτιστεί κατάλογος βασικών εξετάσεων για γενετικές παθήσεις ανά φυλή, με βάση το τι απαιτείται στη χώρα καταγωγής της φυλής και το τι προτείνει η επιστημονική επιτροπή της FCI. Κανένας να μην θεωρείται επίλεκτος εκτροφέας αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις και να καταρτιστεί κατάλογος επίλεκτων εκτροφέων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγεία των παραγομένων σκύλων.

4)    Για τους σκύλους που έχουν σοβαρά μορφολογικά ελαττώματα, που είναι εκτός προτύπου, που πάσχουν από γενετικές παθήσεις, που έχουν χαρακτήρα σημαντικά αταίριαστο με τη φυλή να απαγορευτεί  το δικαίωμα εγγραφής κουταβιών.

5)    Απόφαση Γ.Σ του ΚΟΕ για να αποσυνδεθεί ο τίτλος του Πρωταθλητή μορφολογίας από την εργασία, ώστε να καταργηθούν οι ισχύουσες διακρίσεις μεταξύ των φυλών και να αποκτήσουν κίνητρο και νόημα οι συμμετοχές στις φυλές που εξόφθαλμα αδικούνται.

6)    Απόφαση Δ.Σ του ΚΟΕ που θα καθιερώνει ένα γενικό τεστ χαρακτήρα για όλες τις φυλές, όπως υπάρχει στις περισσότερες χώρες.

7)    Με απόφαση του Δ.Σ του ΚΟΕ να καθιερωθεί η εξέταση και ο τίτλος «Σκύλος Καλός Πολίτης». Κάθε σκύλος που θα περνάει επιτυχώς την εξέταση να προμηθεύεται με τιμητικό δίπλωμα. Αν μάλιστα τα τεστ πραγματοποιούνται στις εκθέσεις, πολλοί περισσότεροι ιδιοκτήτες θα έρθουν σε επαφή με την οργανωμένη κυνοφιλία. Ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του ΚΟΕ και αύξηση των εσόδων του (από το αντίτιμο συμμετοχής).

8)    Να γίνεται διαφήμιση των εκθέσεων με αφίσες (σε κτηνιατρεία, pet shops κλπ) και ανακοινώσεις σε εφημερίδες αγγελιών και περιοδικά ποικίλης ύλης. Όχι μόνον σε κυνολογικά έντυπα, ώστε να αυξηθούν οι θεατές κυνόφιλοι, από τους οποίους θα προκύψουν οι εκθέτες και εκτροφείς του μέλλοντος.

9)    Απόφαση Δ.Σ του ΚΟΕ που να καθιερώνει Βαθμολογικό Σύστημα ανάδειξης των Καλύτερων Σκύλων κάθε έτους, των Καλύτερων Εκτροφείων, Καλύτερων Νεαρών Χειριστών κλπ. Κίνητρο που θα αυξήσει σημαντικά τις συμμετοχές, το συναγωνισμό και το ποιοτικό επίπεδο.

10) Απόφαση Δ.Σ του ΚΟΕ για έγκριση διπλωματούχων Υπεύθυνων & Γραμματέων Στίβου, ώστε οι εκθέσεις μας να γίνουν καλύτερες, πιο λειτουργικές και με λιγότερα προβλήματα.

11)  Να θεσμοθετηθούν κανονισμοί για να ξεκινήσουν τα αθλήματα των διαγωνισμών Ευκινησίας (Agility) και των διαγωνισμών Υπακοής και αργότερα να υπάρξουν έως και ελληνικές ομάδες εκπροσώπησης στους διαγωνισμούς του εξωτερικού.

12) Στον φάκελο μαζί με τους γενεαλογικούς χάρτες και τις μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας που στέλνει ο ΚΟΕ στον κάθε εκτροφέα που δηλώνει γέννα, να συμπεριλάβει και ένα καλαίσθητο έντυπο (για κάθε κουτάβι) που θα εξηγεί ποιος είναι ο ΚΟΕ, γιατί καθαρόαιμοι σκύλοι, γιατί  εκθέσεις σκύλων κλπ. Το έντυπο αυτό θα παραδίδει ο εκτροφέας στον νέο ιδιοκτήτη κάθε κουταβιού και έτσι τόσος κόσμος θα έχει μια πρώτη επαφή με τον χώρο και πολύ πιο εύκολα θα προσελκυσθεί. Το κάνουν οι περισσότεροι Κυνολογικοί Όμιλοι του κόσμου.

13) Απόφαση του ΚΟΕ ώστε κάθε ξένος πρωταθλητής να γίνεται Πρωταθλητής Ελλάδος με ένα CAC και καθόλου άλλες προϋποθέσεις. Έτσι θα αυξήσουμε πανεύκολα τις ξένες συμμετοχές στις εκθέσεις μας, θα δούμε ποιοτικά ζώα και θα έρθουμε σε επαφή με κυνόφιλους του εξωτερικού που ποτέ δεν θα γνωρίζαμε!

 

Το να επαναπαυόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε συρρίκνωση.

Ας κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον. Η κυνοφιλία μας χρειάζεται άλματα εδώ και τώρα.

Περιμένω τις απόψεις και προτάσεις σας... 

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

 

 

Webmaster  Dekaristou  Angie  © All Rights Reserved

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. 

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.