ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΚΟΚΕΡ ?

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΟΚΕΡ

ΓΕΝΙΚΑ

Καλό είναι να αποφύγετε να αγοράσετε κουτάβι οποιασδήποτε φυλής από pet-shop, καθώς κατά κανόνα δεν μπορείτε να δείτε τους γονείς, ούτε να ελέγξετε το χαρακτήρα τους και την καθαροαιμία τους, και το σημαντικότερο, δεν μπορείτε να ελέγξετε γενετικές κληρονομικές παθήσεις (από αυτές πάσχουν όλες οι φυλές σκύλων) οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως μετά την ενηλικίωση του σκύλου (πχ επιληψία, σύνδρομο αιφνίδιας επιθετικότητας, PRA που προκαλεί τύφλωση χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε θεραπεία, δυσπλασία που μπορεί να προκαλέσει παραλυσία, FN που προκαλεί σίγουρα θάνατο, αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, εντρόπιον, νεφροπάθειες, γλαύκωμα, ανωμαλίες του αιμοποιητικού κτλ). Οι παθήσεις αυτές εμφανίζονται κατά κανόνα σε σκυλιά που αγοράστηκαν από pet-shops με προέλευση τις χώρες του ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. . Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό, με την επιλεκτική  αναπαραγωγή, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η επιλογή κουταβιού (που θα σας συντροφεύει για αρκετά χρόνια) και κυρίως των γεννητόρων του να γίνεται με προσοχή, από εκτροφείς που έχουν παράδοση στο να χρησιμοποιούν στην αναπαραγωγή σκύλους απαλλαγμένους από κληρονομικές ασθένειες. Σίγουρα δεν θα θέλατε να ανακαλύψετε ότι μαζί με το κουταβάκι σας αγοράσατε και ανίατες ασθένειες και προβλήματα.Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα εκτροφεία στις χώρες αυτές, αλλά κανένας εκτροφέας που σέβεται τον εαυτό του δεν δίνει τα κουτάβια του σε pet shops και μάλιστα άλλης χώρας. Στους περισσότερους κυνοφιλικούς ομίλους όλων των χωρών, υπάρχουν πειθαρχικές ποινές για τους εκτροφείς που διαθέτουν κουτάβια τους σε pet-shop.

Ζητήστε πάντοτε δείτε τους γονείς πριν αποφασίσετε Αυτός είναι κανόνας που δεν πρέπει να παραβιάζεται, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Ελέγξτε τον χαρακτήρα τους. Το κόκερ είναι ένα σκυλί χαρούμενο, αισιόδοξο, εύθυμο, ισορροπημένο, καλόβολο, εύπλαστο, χωρίς καμία απολύτως τάση επιθετικότητας ή νευρικότητας, με άλλα λόγια, τελείως αξιόπιστο. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα Κόκερ είναι ανάξιο του ονόματος και της φυλής του και όχι μόνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή, αλλά και η συμβίωση μαζί του είναι προβληματική.

Για τους λόγους αυτούς στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες απαγορεύεται η πώληση κουταβιών από pet-shops και επιτρέπεται μόνο από εκτροφείς.

ΩΣΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΚΟΚΕΡ ?

ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ?

Το κόκερ είναι ένας σκύλος με αρκετές απαιτήσεις και πριν αποφασίσετε να το αγοράσετε, σκεφτείτε προσεκτικά τα παρακάτω:

1.     Είσαστε απόλυτα σίγουροι ότι θέλετε για περίπου 12χρόνια ένα σκύλο που κρύβει τόνους ενέργειας και συμπυκνωμένης ανθεκτικότητας και αθλητικής δύναμης, που θα χοροπηδάει ασταμάτητα χαρούμενο τριγύρω σας, που θα παίζει με τα παιδιά σας από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα, που θα είναι τόσο αυτοκόλλητο με εσάς ώστε ούτε στην τουαλέτα δεν θα μπορείτε πλέον να είστε μόνοι σας, ή μήπως σας ταιριάζει καλύτερα μια άλλη φυλή λιγότερο κινητική και λιγότερο προσκολλημένη στον άνθρωπο ? Το κόκερ δεν είναι φυλή για αργόσχολους, είναι «μεγάλο» σκυλί σε -σχετικά- μικρό σώμα.

2.     Αν νομίζετε ότι θα μπορέσετε να διατηρήσετε το κόκερ στη βεράντα, στον κήπο ή σε κέννελ μόλις χάσατε… Θα κλαίει και θα γαυγίζει, θα ξεσηκώσει όλη τη γειτονιά, όσο και να το μαλώσετε δεν θα σταματήσει, μέχρι να αναγκαστείτε να το βάλετε μέσα στο σπίτι. Εκεί που ανήκει. Δίπλα στους αγαπημένους του ανθρώπους. Το κόκερ είναι η προσωποποίηση της χαράς της ζωής και της αισιοδοξίας και ακριβώς αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει και το έχει κάνει τόσο αγαπητό σε εκατομμύρια κυνόφιλους παγκόσμια. Ακόμα στο πρότυπο της φυλής του, αναφέρεται σαν: merry cocker = το χαρούμενο κόκερ. Το Κόκερ είναι σκυλί συντροφικό, με έντονη διάθεση και ανάγκη για παιχνίδι και εξάσκηση, που λατρεύει το νερό, συμβιώνει άριστα με όλα τα άλλα κατοικίδια ζώα και έχει χαρισματικό, εξαιρετικά ευδιάθετο χαρακτήρα. Διαθέτει μεγάλη αφοσίωση, διάθεση για επικοινωνία και ανάγκη στοργής και ζει μόνον για να ευχαριστεί, να αγαπά και να αγαπιέται από τους οικείους του και δεν του αρέσει η μοναξιά.

3.     Για να μπορεί να εκτονώσει την ακόρεστη ενέργειά του χρειάζεται, παίξιμο μέσα στο σπίτι και τουλάχιστον δύο μισάωρες βόλτες ημερησίως, πάντα δεμένο με λουρί γιατί η τάση του για εξερεύνηση και η ακόρεστη περιέργειά του μπορούν να αποβούν πολύ επικίνδυνες, π.χ φόλες, αυτοκίνητα, κατάποση εντόμων κλπ Μπορείτε επί περίπου 12 χρόνια να διαθέτετε καθημερινά αυτό τον χρόνο?

·        4) Το κόκερ μαδάει. Λόγω των καλοριφέρ μαδάει όλο τον χρόνο. Για να γλυτώσετε το σπίτι σας και τα έπιπλά σας από το να γίνουν τριχωτά, θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο κόκερ «striping» δηλαδή αφαίρεση υποτριχώματος (αφαιρούμε ακριβώς το τρίχωμα που θα μάδαγε) με ένα ειδικό εργαλείο το «striping knife». Έχετε δύο επιλογές, είτε θα μάθετε την τεχνική (είναι πολύ εύκολη και θα χρειάζεστε 15-20 λεπτά κάθε 20 μέρες περίπου) είτε θα αναγκαστείτε να απευθυνθείτε σε «groomer.» δηλαδή σε επαγγελματία καλλωπιστή σκύλων τουλάχιστον κάθε δίμηνο. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του καλλωπιστή γιατί στην Ελλάδα ως γνωστόν, ότι δηλώσεις είσαι…Δυστυχώς πολύ συχνά κάποιοι υποτιθέμενοι καλλωπιστές απλά ξυρίζουν γουλί το κόκερ και αυτό είναι ότι χειρότερο. Τα μεν έπιπλά μας γεμίζουν από τις κοντοκουρεμένες τρίχες που συνεχίζουν να μαδάνε και είναι πλέον σαν καρφίτσες και χώνονται βαθειά στα υφάσματα χωρίς να μπορούν να καθαριστούν το δε κόκερ εκτός από την άθλια εμφάνιση, είναι εκτεθειμένο σε μολύνσεις και δερματικά παντός είδους αφού έχει χάσει το τρίχωμα που το προστάτευε. Επίσης είναι απαραίτητο να καθαρίζεται από το τρίχωμα η οπή του αυτιού αλλά και να χρησιμοποιούμε τις ειδικές σταγόνες εσωτερικά για να εξασφαλίζεται ο άριστος εξαερισμός της περιοχής, ώστε να αποφεύγονται οι ωτίτιδες (πολύ συχνό φαινόμενο σε όλες τις φυλές με κρεμαστά αυτιά) και τα άγανα-αγκάθια που συχνά εισχωρούν στο τύμπανο απαιτώντας επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Τέλος πάντα αφαιρούμε το «λοφίο» αν υπάρχει στο κεφάλι του και κοντοκουρεύουμε τα πέλματα ώστε να διατηρούνται καθαρά και να μπορούμε να τα ελέγχουμε εύκολα για τυχόν ξένα σώματα ή αγκάθια που ίσως να έχουν μπει ανάμεσα στα δάχτυλα και μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς και μολύνσεις. Η φροντίδα του τριχώματος και γενικά η περιποίηση είναι ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για την αισθητική παρουσία ενός Κόκερ εκθέσεων, αλλά και για την καλή υγεία και φυσική κατάσταση κάθε ζώου συντροφιάς. Το Κόκερ έχει μακριά κρόσσια τριχώματος κάτω από το σώμα του και στα σκέλη. Το τρίχωμα λοιπόν πρέπει να βουρτσίζεται συχνά και να χτενίζεται ώστε ν’ απομακρύνονται τυχόν κόμποι, νεκρές τρίχες και ξένα σώματα. Το θαμπό, αραιό, σπασμένο ή μπερδεμένο τρίχωμα είναι ένδειξη ελλιπούς φροντίδας ή ενδοπαρασίτων που πρέπει να προσεχθεί αμέσως. Το μπάνιο, ειδικά στα σκυλιά με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα, είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνεται σωστά, με το ειδικό σαμπουάν και μαλακτική κρέμα κάθε 20-30 μέρες. Μερικές φορές παρατηρούνται λεκέδες κάτω από τα μάτια, που είτε προέρχονται από αυξημένο δακρυϊκό έκκριμα (κάτι που ίσως οφείλεται σε κλιματολογικές συνθήκες, έντονη ξηρότητα, σκόνη, κ.λ.π.) ή είναι ένδειξη κάποιας αλλεργίας ή οφθαλμικής πάθησης, γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο. Η περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια πρέπει να διατηρείται καθαρή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ουδέτερου διαλύματος ή φυσιολογικού ορού. Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα ή τον χρόνο για τον σωστό καλλωπισμό του κόκερ ?

·        5) Τα αρσενικά είναι συχνά κυριαρχικά αλλά και καμιά φορά και οι θηλυκές και γιαυτό αν δεν έχετε αρκετή εμπειρία από συμπεριφορά σκύλων θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία εκπαιδευτή (επίσης προσοχή στην επιλογή του) Χρειάζεται έντονη κοινωνικοποίηση από νωρίς είναι πανέξυπνος, ισορροπημένος, προσαρμόσιμος σε κάθε απαίτηση και τρόπο ζωής και δέχεται την εκπαίδευση στην υπακοή με ενθουσιώδη ανταπόκριση ώστε η συμπεριφορά του να είναι πάντα άψογη και παντού.

·        6) Αν δινόταν Όσκαρ ηθοποιίας στους σκύλους, σίγουρα θα το κέρδιζε ένα καλοταϊσμένο κόκερ που βρίσκεται μπροστά σε μεζεδάκια και που υποκρίνεται ότι λιμοκτονεί… Η φυλή έχει τάση για παχυσαρκία και θέλει από τη μεριά σας μεγάλο σθένος για να αντισταθείτε στο εκπληκτικά τρυφερό και ικετευτικό του βλέμμα και δυστυχώς συνήθως πριν συνειδητοποιήσουμε τι έχει γίνει, έχει καταφέρει να φάει το μισό μας φαγητό (εκτός από το δικό του) αλλά και των παιδιών μας. Στο τέλος καταλήγει να γίνει τετράπαχο με άπειρες επιπτώσεις στην υγεία του. Πρέπει να μην υποκύψετε και επίσης θέλει μεγάλη προσοχή γιατί είναι μέγας κλέφτης τροφίμων παντός είδους.

ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΚΟΚΕΡ?

Αν ναι τότε πιθανότατα να γίνετε ένας καλός ιδιοκτήτης, άξιος της αγάπης, της αφοσίωσης και της στοργής που σίγουρα ένα κόκερ ξέρει απλόχερα να προσφέρει.

 

 Δεκαρίστου Μαρία – Μαριόνκα

Διεθνής κριτής μορφολογίας σκύλων όλων των φυλών & πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος

 

 

Webmaster  Dekaristou  Angie  © All Rights Reserved

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. 

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.