ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΠΙΓΙΟΝ ?

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΑΠΙΓΙΟΝ

ΓΕΝΙΚΑ

Καλό είναι να αποφύγετε να αγοράσετε κουτάβι οποιασδήποτε φυλής από pet-shop, καθώς κατά κανόνα δεν μπορείτε να δείτε τους γονείς, ούτε να ελέγξετε το χαρακτήρα τους και την καθαροαιμία τους, και το σημαντικότερο, δεν μπορείτε να ελέγξετε γενετικές κληρονομικές παθήσεις (από αυτές πάσχουν όλες οι φυλές σκύλων) οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως μετά την ενηλικίωση του σκύλου (πχ PRA που προκαλεί τύφλωση χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε θεραπεία, δυσπλασία γονάτου που προκαλεί εξάρθρωση της επιγονατίδας (luxating patellas=πατέλα) από την οποία πάσχουν σχεδόν όλες οι μικρόσωμες φυλές και που μπορεί να προκαλεί αφόρητους πόνους μέχρι παραλυσία, κτλ). Οι παθήσεις αυτές εμφανίζονται κατά κανόνα σε σκυλιά που αγοράστηκαν από pet-shops με προέλευση τις χώρες του ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. 

Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό, με την επιλεκτική  αναπαραγωγή, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η επιλογή κουταβιού (που θα σας συντροφεύει για αρκετά χρόνια) και κυρίως των γεννητόρων του να γίνεται με προσοχή, από εκτροφείς που έχουν παράδοση στο να χρησιμοποιούν στην αναπαραγωγή σκύλους απαλλαγμένους από κληρονομικές ασθένειες. Σίγουρα δεν θα θέλατε να ανακαλύψετε ότι μαζί με το κουταβάκι σας αγοράσατε και ανίατες ασθένειες και προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα εκτροφεία στις χώρες αυτές, αλλά κανένας εκτροφέας που σέβεται τον εαυτό του δεν δίνει τα κουτάβια του σε pet shops και μάλιστα άλλης χώρας. Στους περισσότερους κυνοφιλικούς ομίλους όλων των χωρών, υπάρχουν πειθαρχικές ποινές για τους εκτροφείς που διαθέτουν κουτάβια τους σε pet-shop.

Ευτυχώς για το Παπιγιόν, δεν είναι φυλή ευρέως διαδεδομένη στα pet shops.

Απευθυνθείτε σε εκτροφέα. Ζητήστε πάντοτε δείτε τους γονείς πριν αποφασίσετε Αυτός είναι κανόνας που δεν πρέπει να παραβιάζεται, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Ελέγξτε τον χαρακτήρα τους. Το Παπιγιόν είναι ένα σκυλί χαρούμενο, αισιόδοξο, εύθυμο, ισορροπημένο, καλόβολο, εύπλαστο, χωρίς κανένα απολύτως ίχνος επιθετικότητας ή νευρικότητας, με άλλα λόγια, τελείως καλόβολο και αξιόπιστο. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα Παπιγιόν είναι ανάξιο του ονόματος και της φυλής του και όχι μόνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή, αλλά και η συμβίωση μαζί του είναι προβληματική. Ζητήστε να μάθετε την κατάσταση υγείας των γεννητόρων για το PRA και για luxating patellas.

Για τους λόγους αυτούς στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες απαγορεύεται η πώληση κουταβιών από pet-shops και επιτρέπεται μόνο από εκτροφείς.

 

 

ΩΣΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΠΙΓΙΟΝ ?

ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ?

20 λόγοι για να πάρετε ένα Παπιγιόν και 10 λόγοι για να μην το πάρετε.

Το Παπιγιόν είναι ένας σκύλος με λίγες απαιτήσεις αλλά πριν αποφασίσετε ότι σας ταιριάζει, πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε τα παρακάτω:

Α) ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΙΓΙΟΝ :

1) Το Παπιγιόν είναι σκυλί συντροφικό, με έντονη διάθεση και ανάγκη για παιχνίδι και εξάσκηση, έχει χαρισματικό, ισορροπημένο, προσαρμόσιμο, με μονίμως εξαιρετικά ευδιάθετο χαρακτήρα. Θα παίζει μαζί σας από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα, θα είναι απόλυτα αυτοκόλλητο με εσάς και θα σας ακολουθεί παντού, θα ζει μόνο για να σας ευχαριστεί και θα σας κυττάει στα μάτια συνεχώς, ψυχολογώντας κάθε αλλαγή της διάθεσής σας.(αν νιώσει πως είστε λυπημένος αμέσως για συμπαράσταση θα εκδηλώσει κι αυτό την λύπη του). όταν καταλάβει ότι δεν έχετε διάθεση για παιχνίδι, θα απομακρυνθεί και θα παίξει μόνο του αλλά στο πρώτο γλυκό βλέμμα που θα του ρίξετε θα έχει αρπάξει αστραπιαία το μπαλάκι και θα έχει επανέλθει δριμύτερος για παιχνίδι. Έχει τόνους ενέργειας και είναι έντονα αθλητικός έτσι χρειάζεται αρκετό παίξιμο μέσα στο σπίτι. και τουλάχιστον μια βόλτα ημερησίως, φυσικά πάντα δεμένο με λουρί γιατί έχει την τάση να τρέχει και οι πολύ μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσει μπορούν να αποβούν πολύ επικίνδυνες ή μοιραίες, Αδυνατεί απολύτως να ζήσει εκτός σπιτιού, είναι καθαρά ένας σκύλος σαλονιού. Σιχαίνεται τη μοναξιά. Λατρεύει τους ανθρώπους και συμβιώνει καλά με άλλα μικρόσωμα κατοικίδια. 

2) Βρίσκεται  πάντα μέσα στην πρώτη δεκάδα των παγκόσμιων στατιστικών για τις πιο έξυπνες φυλές του κόσμου.

3) Είναι εκπληκτικά ταχύς, ευλύγιστος με μεγάλο άλμα και κερδίζει συχνά σε αγώνες ευλυγισίας  σε ανώτερα επίπεδα πρωταθλητισμού.

4) Είναι άριστος στην υπακοή και εύκολα μπορεί να φθάσει στα ανώτερα επίπεδα.

5) Μαθαίνει και χαίρεται να κάνει «κόλπα», σούζα, να κάνει τον ψόφιο κλπ Είναι ένας μικρός γελωτοποιός, ένας κλόουν που θα σας χαρίσει κέφι και πολύ γέλιο. Μπορεί όμως να γίνει κουραστικός και να έρχεται να «φτύνει» συνεχώς το μπαλάκι του στα χέρια σας ή και στο πρόσωπό σας μέχρι να σας υποχρεώσει να παίξετε μαζί του, για αυτό καλό θα είναι από μικρό να μάθει να έχει όρια.

6) Είναι εκπληκτικά έξυπνος και παρατηρητικός και μαθαίνει πολύ εύκολα ακόμα και πράγματα που δεν καθίσαμε να του διδάξουμε.

7) Είναι από τη φύση του πολύ καθαρός

8) Είναι από τη φύση του απολύτως άοσμος (δεν μυρίζει την χαρακτηριστική «σκυλίλα»)

9) Έχει πολύ ιδιαίτερο τρίχωμα. Το αποκαλούμε «νάιλον» γιατί δεν λερώνεται σχεδόν ποτέ, δεν κιτρινίζει από τα ούρα όπως γίνεται σε άλλες φυλές, οι βρωμιές λες και κυλούν επάνω στο τρίχωμα και φεύγουν χωρίς να απορροφώνται ή να προσκολλώνται στο τρίχωμα.

10) Είναι σκύλος πανεύκολος στην περιποίησή του. Δεν χρειάζεται κανενός είδους καλλωπισμό για τις εκθέσεις, μόνο μπάνιο. Αφαιρούμε μόνο τις τρίχες κάτω από τα πέλματα ώστε να έχουν τα «μαξιλαράκια» καλή πρόσφυση στο έδαφος και να μην γλιστράει. Τους σκύλους εκθέσεων τους κάνουμε μπάνιο μια φορά την εβδομάδα γιατί θέλουμε υπερβολικά καθαρό τρίχωμα αφού όσο πιο καθαρό είναι το τρίχωμα τόσο πιο πολύ μακραίνει. Τους σκύλους συντροφιάς τους κάνουμε μπάνιο μια φορά τον μήνα ή και κάθε δύο μήνες. Χρησιμοποιούμε σαμπουάν με λάδι βιζόν και πολύ καλής ποιότητας μαλακτική κρέμα. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα ειδικά σκληρά σαμπουάν για να  ασπρίζει τρίχωμα γιατί χαλάνε την ποιότητα του «νάιλον» και ούτως ή άλλως ποτέ το Παπιγιόν δεν τα χρειάζεται.

11) Δεν έχει από τη φύση του υποτρίχωμα και γιαυτό μαδάει λιγότερο από τους άλλους σκύλους. Τα κουτάβια στην «άχαρη ηλικία» μπορεί να χάσουν άμεσα όλο μαζί το κουταβίσιο τρίχωμα και να μείνουν σχεδόν γυμνά, αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει συνήθως στα ασπρόμαυρα. Δεν ανησυχούμε καθόλου. Εξίσου γρήγορα θα αποκτήσει το υπέροχο ενήλικο τρίχωμα.  Τα αρσενικά μερικές φορές δεν μαδάνε σχεδόν καθόλου, τα θηλυκά μαδάνε συνήθως μετά τον οίστρο τους. Αν τυχόν υπάρχει λίγο υποτρίχωμα, αυτό αφαιρείται πανεύκολα απλά χτενίζοντας με μεταλλική χτένα (όχι βούρτσα) που έχει λίγο σμιχτά δοντάκια τον σκύλο την ώρα που του περνάμε την μαλακτική κρέμα στο μπάνιο.

12) Δεν κάνει κόμπους, ακόμα κι αν δεν το χτενίσουμε βδομάδες, αλλά καλό είναι να το βουρτσίζουμε μια φορά την εβδομάδα. Πάντα χρησιμοποιούμε μόνον την βούρτσα “mason pearson” που δεν χαλάει το τρίχωμα.

13) Δεν είναι έντονα κυριαρχικά και για αυτό μπορούν να συμβιώνουν καλά μεταξύ τους σκύλοι του ιδίου φύλου.

14) Λόγω του μεγέθους του μεταφέρεται παντού εύκολα και γίνεται αποδεκτός στα αεροπλάνα μαζί σας στην καμπίνα.

15) Είναι βολικός όταν θέλουμε να πάμε διακοπές. Σχεδόν κανείς δεν θα σας αρνηθεί σκύλο αυτού του μεγέθους. Είναι πολύ προσαρμόσιμος και δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα. Μην επιλέξετε να τον αφήσετε σε ξενοδοχείο σκύλων. Δεν αντέχει και μακριά σας και μακριά από το σπίτι σας. Το πιθανότερο είναι να πέσει σε κατάθλιψη, να σταματήσει να τρώει και να κλαίει συνεχώς αναζητώντας σας.

16) Στο σπίτι κάθεται άνετα αρκετές ώρες μόνος του αρκεί να έχει τα παιχνίδια του να απασχολείται, είναι ευτυχισμένος απλά και μόνο που πλανάται η μυρωδιά σας στο χώρο και ξέρει πως θα επιστρέψετε.

17) Όλα τα Παπιγιόν είναι καταπληκτικοί φύλακες- προειδοποιητές. Έχουν την τάση να γαυγίζουν όχι μόνον γιατί κάποιος πλησίασε στην πόρτα σας (αποκλείεται να σας πιάσει ο κλέφτης στον ύπνο) αλλά και κάθε ύποπτο και ασυνήθιστο ήχο.

18) Έχουν εξαιρετική μνήμη και μπορούν να θυμηθούν και να εκτελέσουν εντολές που είχαν μείνει ανενεργές για μεγάλο διάστημα.

19) Δεν είναι νευρωτικός, δύσπιστος, κακομαθημένος, ανυπάκουος και ατίθασος όπως πολλά μικρόσωμα σκυλάκια που συναντάμε συχνά στις βόλτες μας. Έχει την συμπεριφορά ενός μεγάλου σκύλου. Είναι απλά μεγάλος σκύλος σε μικρό πακέτο. Είναι σαν μινιατούρα Μπόρντερ Κόλλι !!! Τον αποκαλούν : bionic dog = βιονικός σκύλος!!!

20) Ζουν πολλά χρόνια περίπου 14-15 και συνήθως είναι υγιέστατα μέχρι τα βαθειά τους γεράματα. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να φτάσουν και τα 18 χρόνια.

Β) ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΙΓΙΟΝ:

1) Δεν είναι κατάλληλος σκύλος για συμβίωση με μικρά παιδιά. ΣΠΑΕΙ ΕΥΚΟΛΑ τα κόκαλά του αν πέσει από την αγκαλιά τους ή κατά τη διάρκεια ενός ζωηρού παιχνιδιού ή αν το πατήσει το παιδί. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

2) Πιο εύκολα σπάνε τα κόκαλά τους τα πιο μικρόσωμα γύρω στα 2 κιλά σε σχέση με τα μεγαλόσωμα γύρω στα 4 κιλά που είναι πολύ πιο ανθεκτικά. Πιο εύκολα σπάνε τα κόκαλα πριν την ηλικία του ενός έτους που ακόμα δεν έχουν δέσει οι σύνδεσμοι και δεν έχουν αναπτυχθεί οι μυώνες.

3) Δεν είναι κατάλληλος σκύλος για συμβίωση με άλλους σκύλους μεγαλύτερου μεγέθους από κόκερ σπάνιελ και πάλι γιατί ΣΠΑΕΙ ΕΥΚΟΛΑ και διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή του, απλά γιατί ο άλλος σκύλος κάθισε επάνω του ή έπαιξε λιγάκι πιο ζωηρά.

4) Δεν έχει συναίσθηση του όγκου και του μεγέθους του και μπορεί διεκδικώντας κάτι να τα βάλει με σκύλους υπερδεκαπλάσιους από το μέγεθός του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει.

5) Έχει την τάση να το παίζει ακροβάτης στα πιο απίθανα μέρη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθει από πολύ μικρός ότι απαγορεύεται. Επίσης συχνά είναι ιπτάμενος από καναπέ σε καναπέ λες και νομίζει ότι μπορεί να πετάξει, κάτι που επίσης απαγορεύεται. Θα πρέπει από κουτάβι να μάθει ότι απαγορεύεται να ανεβαίνει σε καναπέδες, τραπέζια, καρέκλες, κρεβάτια κλπ

6) Δεν έχει συναίσθηση των αποστάσεων και του ύψους και σε συνδυασμό με την μεγάλη ευλυγισία, αλτικότητα και εκπληκτική ταχύτητα που διαθέτει μπορεί απλά κυνηγώντας μια μύγα (είναι παθιασμένος κυνηγός εντόμων) να πέσει ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ πηδώντας τεράστιες για το μέγεθος του αποστάσεις και ύψη.

7) Λόγω μεγέθους χωράει παντού, εύκολα μπορεί να πέσει από μια οπή κάτω από το μπαλκόνι. ΑΥΣΤΗΡΑ τα μπαλκόνια πρέπει να έχουν το ειδικό πλέγμα για μωρά.

8) Τα παπιγιόν συνήθως κάνουν λίγα κουτάβια. Συνήθως 2-3. Σπάνια κάνουν 4-5 Το ρεκόρ στη φυλή είναι 7 κουτάβια.

9) Μερικά Παπιγιόν νομίζουν ότι είναι τουλάχιστον ντόμπερμαν ή ροτβάιλερ κι έτσι γαυγίζουν πολύ. Αν ζείτε σε πολυκατοικία θα πρέπει από νωρίς να τους το κόψετε πριν το εγκαταστήσουν σαν συμπεριφορά.

10) Μεγάλη προσοχή εάν έχετε φυτά. Τα περισσότερα έχουν δηλητηριώδεις ουσίες και τα Παπιγιόν έχουν την τάση να καταπίνουν οποιοδήποτε φυλλαράκι πέσει στο έδαφος, ή και να κλαδεύουν ακόμα. Κι αυτό μπορεί να είναι θανάσιμος κίνδυνος.

ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ :

Εμβολιασμοί :  Πολλά Παπιγιόν έχουν ευαισθησία στους εμβολιασμούς. Προτιμήστε όσο το δυνατόν λιγότερο πολλαπλά σχήματα εμβολίων στα κουτάβια. Μετά τον πρώτο χρόνο μπορούν με ασφάλεια να δεχθούν πενταπλό ή εξαπλό σχήμα εμβολίων. Το αντιλυσσικό εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται αφού συμπληρώσουν τους έξι μήνες.

Πενικιλίνη ;  Πολλά Παπιγιόν έχουν ευαισθησία στην πενικιλίνη. Αποφύγετέ την.

Αναισθησία : Πολλά Παπιγιόν έχουν ευαισθησία. Πρέπει να το αναφέρετε αυτό στον κτηνίατρό σας, γιατί δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι ενημερωμένοι για τις ιδιαιτερότητες της κάθε φυλής. ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιηθεί αναισθητικό Halothane.  Επίσης ειδική ευαισθησία στο diazepam.  Για την  αναισθησία στα Παπιγιόν χρησιμοποιούμε Tiopenthal Natrioum Solution 2,5% Isofloran vet. Inhalation.

Reverse Sneezing ή "backward sneeze.": «Ανάστροφος πταρμός» Μερικές φορές λόγω εισπνοής σκόνης ή λόγω στρες ή λόγω μεγάλου ενθουσιασμού ή όταν καταπίνει ένα μεζέ κι έχει στεγνό λαιμό ή και για άλλες αιτίες συμβαίνει ένας συνεχόμενος σπασμός και ο σκύλος μας δείχνει σαν να θέλει να βήξει, σαν ροχαλητό, σαν να πνίγεται, σαν να ρουθουνίζει από τη μύτη περίεργα με θορυβώδη εισπνοή, σύμπτωμα που μπορεί να πανικοβάλει τον άπειρο ιδιοκτήτη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και συμβαίνει συχνά σε πολλές φυλές. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία ή κάποιο προληπτικό φάρμακο. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας απλά κλείνοντάς του τα ρουθούνια της μύτης ώστε να υποχρεωθεί να αναπνεύσει από το στόμα και έτσι να σταματήσει ο σπασμός. Βοηθάει επίσης το να καταπιεί ο σκύλος το σάλιο του, κάνοντάς του ελαφρύ μασάζ στο λαιμό ή σε πιο βαριές περιπτώσεις βάζοντας ένα δάκτυλό σας βαθειά στο στόμα του. Το να του δώσετε πάνω στην παλάμη σας ένα μεζεδάκι να καταπιεί βοηθάει επίσης πάρα πολύ. Η ύπαρξη του ανάστροφου πταρμού δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην τραχεία ή στον ουρανίσκο του ζώου (Soft palette or a soft trachea). Κρατάει 1-2 λεπτά και περνάει. Θα περάσει ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτε. Και μπορεί να ξανασυμβεί οποτεδήποτε.

Καθαρισμός δοντιών:  Θα πρέπει να το συνηθίσετε από κουτάβι, αμέσως μετά την αλλαγή των δοντιών, στην οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα γιατί τα Παπιγιόν χάνουν πολύ εύκολα τα δόντια τους. Κι αυτό είναι φυσικό αφού έχουν πολύ στενό στόμα, μικρά δόντια, πολύ σφιχτά χείλη τα οποία βάλλουν συνεχώς σπρώχνοντας ενάντια στα ούλα και τα δόντια  και σχεδόν καθόλου σάλια άρα ότι πρέπει για να χαλάσουν τα δόντια. Μιας και τα Παπιγιόν έχουν και ευαισθησία στην αναισθησία δεν έχετε άλλη λύση.

 Δεκαρίστου Μαρία – Μαριόνκα

Διεθνής κριτής μορφολογίας σκύλων όλων των φυλών & πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.