ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ

 

Το αμερικάνικο κόκερ είναι ένας εξαιρετικά καλός σύντροφος. Είναι ένα πανέξυπνο, εντυπωσιακό σκυλί, με όμορφα μακριά αυτιά, με μεταξένιο τρίχωμα μέχρι το πάτωμα, με γλυκό και τρυφερό βλέμμα, συμπαγές κορμί και ουρά που κινείται χαρούμενα ασταμάτητα. Τραβάει πάντα τα βλέμματα πάνω του γιατί είναι φοβερά ελκυστικό αλλά και κοινωνικότατο. Κάνει χαρούλες στους πάντες. Διακρίνεται συχνά στους στίβους των εκθέσεων μορφολογίας σε όλο τον κόσμο.

 

Ως σύντροφος είναι πολύ αγαπησιάρης, αφοσιωμένος, τρυφερός και λατρεύει τα παιδιά. Προσαρμόζεται  εύκολα σε διαμέρισμα, αλλά δεν του αρέσει καθόλου η μοναξιά και αγαπάει τις βόλτες, το παιχνίδι και το… φαγητό.

 

Το αμερικάνικο κόκερ παίρνει εύκολα πρωτοβουλίες, και το κοφτερό μυαλό του το κάνει εύκολο στην εκπαίδευση - απλά απαιτείται σταθερότητα εκ μέρους του ιδιοκτήτη. Πάει και αρκετά καλά στους αγώνες ευλυγισίας (agility) Επίσης πρέπει από πολύ μικρό να συνηθίσει να το χτενίζουν ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα αργότερα.

 

Η γοητευτική του εμφάνιση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά του το οποίο για να διατηρηθεί απαιτεί συχνό, τουλάχιστον κάθε 5 μέρες, λούσιμο και στέγνωμα με το σεσουάρ, προσεκτικό βούρτσισμα και συχνό καλλωπισμό, με αφαίρεση του τριχώματος στη ράχη με stripping knife ή με το χέρι,  και αραίωση σε κάποια σημεία με αραιωτικό ψαλίδι αλλά και χρήση κουρευτικής μηχανής στο κεφάλι, τη βάση των αυτιών και τον λαιμό. Τα πέλματα καθαρίζονται  και κουρεύονται με ψαλίδι. Τα αυτιά του πρέπει πάντα να διατηρούνται καθαρά με αφαίρεση του τριχώματος και συχνή χρήση κατάλληλων ειδικών προϊόντων, ώστε να αερίζονται επαρκώς και να αποφεύγονται οι ωτίτιδες. Το τρίχωμα πρέπει να διατηρείται πάντα καθαρό και χωρίς κόμπους οι οποίοι δυστυχώς εμφανίζονται πολύ εύκολα. Αλλιώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποκτήσει δερματικά προβλήματα. Ο καλλωπισμός του και γενικότερα η σωστή συντήρηση του τριχώματός του έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί πολύ ώρα αλλά και γνώσεις και καλό είναι να γίνεται από ειδικευμένο groomer. Λόγω των μεγάλων απαιτήσεων του τριχώματος δεν είναι εύκολο στον καθένα να έχει ένα αμερικάνικο κόκερ. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να συντηρηθεί ο μανδύας των αμερικάνικων κόκερ που έχουν σαν βασικό χρώμα το άσπρο και γενικότερα οι ανοιχτόχρωμοι σκύλοι.

 

Παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζουν το καννελί και το μαύρο κόκερ, η ποικιλία των χρωμάτων που συναντάται στη φυλή είναι πολύ μεγάλη. Μονόχρωμο, δίχρωμο ή τρίχρωμο, το κόκερ που θα αποφασίσετε να αποκτήσετε, δεν πρέπει να το επιλέξετε μόνο βάση της εξωτερικής του εμφάνισης, αλλά γνωρίζοντας ότι θα είναι σύντροφος ζωής και όχι ένα χαριτωμένο δώρο για τα παιδιά σας.

 

Για να αγοράσετε ένα καλό και υγιές αμερικάνικο κόκερ, πρέπει απευθυνθείτε μόνο σε ειδικευμένο εκτροφέα στη φυλή.

Πριν αγοράσετε ένα αμερικάνικο κόκερ ζητήστε πρώτα να δείτε τους γεννήτορες. Ελέγξτε το χαρακτήρα τους και τη συμπεριφορά τους ή οποία δεν πρέπει να έχει ούτε ίχνος δειλίας ή επιθετικότητας. Θα πρέπει να σας υποδεχθούν κουνώντας χαρούμενα την ουρά τους και αποζητώντας τα χάδια σας.

Σε πολλές χώρες δημοσιεύονται ετησίως όλα τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων για τη σωστότερη ενημέρωση του κοινού.

 

Ζητήστε να δείτε τις εξετάσεις υγείας των γεννητόρων για γενετικές παθήσεις και κυρίως για :

Α) το PRA (προϊούσα ατροφία του αμφιβληστροειδούς αδένα που καταλήγει πάντα σε τύφλωση) και κληρονομικό νεανικό καταρράκτη.

Β) την κληρονομική δυσπλασία εξάρθρωσης της επιγονατίδας (πατέλλα) και

Γ) την κληρονομική ασθένεια  von Willebrand's (ανωμαλία της πήξεως του αίματος που προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες παρόμοιες με την αιμορροφιλία των ανθρώπων)

 

Λιγότερο συχνά εμφανίζονται ασθένειες όπως :

Δυσπλασία αγκώνων ή ισχίων.

Κληρονομική υποτροπιάζουσα κυτταρίτιδα.

Διστιχιάση.

Εντρόπιο.

Εκτρόπιο.

Κληρονομική αιμοφιλία ή αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία.

Κληρονομική πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Γλαύκωμα.

Σύνδρομο Αιφνίδιας Επιθετικότητας.

Κληρονομικές καρδιακές παθήσεις.

 

Είναι μια φυλή που σίγουρα μπορεί να κλέψει την καρδιά σας, και θα σας προσφέρει τη συντροφιά του και την αγάπη του για 12-15 χρόνια.

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.