ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ

 

Μύρισε καλοκαιράκι κι ο νους όλων μας τριγυρίζει στο που θα πάμε και πως θα περάσουμε τις διακοπές μας. Σαν λαός δεν φημιζόμαστε και για τον καλύτερο προγραμματισμό. Και οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε την τελευταία στιγμή να τα βολέψουμε. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε κάποιο κατοικίδιο?

Δυστυχώς δεν δικαιούμαστε να μην προγραμματίσουμε και προνοήσουμε τα πάντα εγκαίρως. Αλλιώς θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μη ξέρουμε τι θα κάνουμε και δυστυχώς κάθε καλοκαίρι πολλά κατοικίδια, κυρίως σκύλοι, βρίσκονται στο δρόμο. Εκεί το μόνο που τους περιμένει είναι πείνα , δίψα, αρρώστιες και το πιθανότερο ένας τραγικός θάνατος από φόλα ή αυτοκίνητο…Κι αν το καημένο είναι τυχερό και τελικά επιβιώσει και αναπαραχθεί, απλά διαιωνίζει το πρόβλημα. Κάπως έτσι δημιουργούνται τα αδέσποτα…

Για αυτό θα πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να ελέγχουμε όλες τις πιθανές λύσεις :

 

   Α) να πάρουμε το σκυλάκι μας μαζί μας που είναι και η ιδανικότερη λύση. Πλέον σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ευχαρίστως δέχονται τους τετράποδους φίλους μας με την προϋπόθεση φυσικά να έχουν άριστη συμπεριφορά, να μην γαβγίζουν ανηλεώς, να μην λερώνουν όπου βρουν και βέβαια σε καμία περίπτωση να μην δείχνουν επιθετικότητα.

Στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις αλλά και σε τόμους περί διακοπών που κυκλοφορούν στα περίπτερα θα βρείτε δεκάδες ξενοδοχεία ανά περιοχή με τηλέφωνα ώστε να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

http://www.vetclinic.gr

http://www.petland.gr/directory.htm

http://www.interpet.gr/

 

  Β) να αφήσουμε το σκυλάκι μας στο σπίτι και κάποιος γνωστός-φίλος-γείτονας να το περιποιείται μέχρι να επιστρέψουμε. Αρκετά καλή λύση γιατί ο σκύλος μένει στο γνώριμο-αγαπημένο μέρος του, αλλά όχι πάντα εύκολο να βρούμε κάποιον να αναλάβει την ευθύνη.

 

 Γ) να συνεννοηθούμε με κάποιον άλλο ιδιοκτήτη σκύλου ώστε να προσέχουμε εμείς τον δικό του σκύλο όταν αυτός θα λείπει κι αυτός με τη σειρά του τον δικό μας. Κι αυτή είναι μια αρκετά καλή λύση και είτε ο κάθε σκύλος μένει στο σπίτι του, είτε οι δύο σκύλοι μένουν στο ίδιο σπίτι ώστε να αποφεύγονται και οι μετακινήσεις, με την προϋπόθεση ότι οι σκύλοι γνωρίζονται και τα πάνε καλά μεταξύ τους.

 

  Δ) να αφήσουμε το σκύλο μας σε ένα ξενοδοχείο φύλαξης σκύλων όπου συνήθως υπάρχουν σχετικά ευρύχωρα κλουβιά και σε μερικά από αυτά και χώροι άθλησης. Αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά λύση ανάγκης όταν έχουμε εξαντλήσει όλα τα παραπάνω. Όπως είναι λογικό ο σκύλος μας ξαφνικά βρίσκεται σε ξένο χώρο, με ξένους ανθρώπους και ξένα σκυλιά, χωρίς τους αγαπημένους του ανθρώπους, αδυνατεί να καταλάβει γιατί το έπαθε αυτό και στρεσάρεται Αρκετά δύσκολο να προσαρμοστεί, ειδικά ένας σκύλος που έχει μάθει να ξαπλώνει στον καναπέ κι όλη μέρα να παίζει με τα παιδιά μας. Μπορεί να αρχίσει να κλαίει, να μάθει να γαβγίζει υπερβολικά και τις πρώτες μέρες ακόμα και να αρνηθεί να φάει. Φοβάται ότι ίσως σας έχασε για πάντα και έχει άγχος. Συνήθως τα προβλήματα ξεπερνιούνται κάποια στιγμή κι όταν επιστρέψετε για να τον παραλάβετε θα κάνει τρελές χαρές. Στις παραπάνω ηλεκτρονικές διευθύνσεις μπορείτε να βρείτε τα αναγκαία τηλέφωνα.

   Κλείστε θέση…χθες…και καλές μας διακοπές.

 

 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

 

Καλοκαίρι, διακοπές στην Αθήνα και για μας και για τα κατοικίδιά μας. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε?

 

Α) Είναι η εποχή με τις μεγάλες ζέστες και τους καύσωνες. Ειδικότερα για τους σκύλους πρέπει να ξέρετε ότι υποφέρουν πολύ περισσότερο από τον άνθρωπο και δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στη ζέστη. Είναι πολύ εύκολο ένας σκύλος να πάθει θερμοπληξία η οποία πολύ συχνά έχει μοιραία κατάληξη π.χ. αν απλά αφήσουμε τον σκύλο μας στο αυτοκίνητο για 25-20 λεπτά ακόμα κι αν έχουμε το παράθυρο ανοικτό!! Ο σκύλος δεν έχει ιδρωτοποιούς αδένες ώστε να μπορεί μέσω του ιδρώτα να αποβάλλει θερμοκρασία όπως ο άνθρωπος. Ο μόνος τρόπος για να αποβάλλει θερμοκρασία είναι με το λαχάνιασμα. Γιαυτό οι σκύλοι μας πρέπει να είναι πάντα στη σκιά με άφθονο φρέσκο νερό στη διάθεσή τους και σε χώρους καλά αεριζόμενους. Οι τυχεροί σκύλοι είναι όσοι ζούνε μέσα στο σπίτι και απολαμβάνουν τη δροσιά που μας προσφέρουν τα κλιματιστικά. Επίσης προσοχή στις βόλτες τους. Αυτές πρέπει να γίνονται πολύ νωρίς το πρωί, πολύ αργά το απόγευμα και σε καμία περίπτωση το μεσημέρι με τις υψηλές θερμοκρασίες. Τα μεσημέρια μπορούμε να δροσίσουμε τον σκύλο μας, βρέχοντάς τον με λίγο νερό, αν και αυτό δεν αρέσει σε όλους τους σκύλους.

 

Β)  Μεγάλη προσοχή στους μακρύτριχους σκύλους και ειδικότερα σε όσους έχουν κρεμαστά αυτιά όπως το κόκερ, το κανίς κλπ διότι κινδυνεύουν από τα άγανα που είναι σαν στάχια, τα οποία συχνά μπαίνουν μέσα στα αυτιά τους και χρειάζονται επέμβαση για να αφαιρεθούν ή και στα πέλματα δημιουργώντας επώδυνα αποστήματα.

 

Γ)  Δεν κουρεύονται όλοι οι μακρύτριχοι σκύλοι ! Όσο και να σας φαίνεται παράξενο το τρίχωμα δρα σαν μονωτικό και στο κρύο και στη ζέστη !! Το υποτρίχωμα είναι αυτό που ζεσταίνει τον σκύλο. Κάποιες φυλές μπορεί να πάθουν ηλιακά εγκαύματα και δερματίτιδες αν κουρευτούν. Ο σκύλος στη ζέστη είναι φυσιολογικό να χάνει το υποτρίχωμά του. Οι ειδικευμένοι καλλωπιστές μπορούν με αραίωση του τριχώματος να επισπεύσουν αυτή τη διαδικασία.

 

Δ)  Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα έντομα και τα εξωπαράσιτα που τώρα είναι η εποχή τους. Τα κυριότερα από αυτά είναι :

1) Η φλεβοτόμος σκνίπα που μεταδίδει στο σκύλο μας τη λεϊσμανίαση.

2) Τα κουνούπια που μεταδίδουν τη διροφιλαρίωση.

3) Τα τσιμπούρια που μεταδίδουν την ερλιχίωση, την τη νόσο του Λάϊμ και την

Πιροπλάσμωση.

4) Οι ψύλλοι που προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα και μεταφέρουν τα αυγά από τους πλατείς σκώληκες (ταινίες)

5) Οι ψείρες

Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα πρόληψης σε μορφές σπρέι, σε αμπούλες και σε περιλαίμια. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το ποια θεωρεί πιο αποτελεσματικά, ενημερωθείτε σωστά για τον τρόπο εφαρμογής τους και τη συχνότητα επανάληψης και πέρα από αυτά χρησιμοποιήστε και εντομοαπωθητικές ταμπλέτες, έλαιο σιτρονέλλας ή και τις ηλεκτρονικές εντομοαπωθητικές συσκευές που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.

 

Κι αν ο σκύλος σας είναι άριστης συμπεριφοράς και σωστά εκπαιδευμένος μπορεί να σας συνοδέψει μέχρι και στο μπαράκι που πάτε το βράδυ για το ποτό σας. Έχω βρεθεί σε μπαράκι με 5 σκύλους να συνοδεύουν τα αφεντικά τους και να συμμετέχουν στη διασκέδαση κουνώντας χαρούμενα τις ουρές τους, στο μόνο που δεν συμμετείχαν ήταν το ..αλκοόλ!

 Καλή μας διασκέδαση και καλό μας καλοκαίρι στην όμορφη Αθήνα μας.

 

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.