ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

 

ΚΟΨΙΜΟ ΟΥΡΩΝ

 

 Πιστεύω ακράδαντα πως αρκετοί από εσάς θα μείνουν έκπληκτοι διαβάζοντας αυτό το άρθρο, μιας και οι περισσότεροι κυνόφιλοι στις συζητήσεις μας,  έχουν δηλώσει άγνοια των σχετικών Νόμων.

 

Λοιπόν το γνωρίζατε ότι από την ισχύουσα νομοθεσία, Νόμος υπ’ αριθ. 2017, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ? ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1992 !!!

 

Γνωρίζετε ότι όταν κάποιος ζητήσει από τον κτηνίατρό του να κόψει ουρά ή αυτιά στο κουτάβι του, στην πραγματικότητα ζητάει από τον κτηνίατρο ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ !!!!

 

Τηλεφώνησα στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και μου επιβεβαίωσαν ότι απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ το κόψιμο ουρών & αυτιών και μάλιστα μου είπαν ότι τους έχει απασχολήσει πρόβλημα που δημιουργήθηκε με κτηνίατρο στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως καταλαβαίνετε αν καταγγελθεί ένας κτηνίατρος ότι προέβη σε κόψιμο ουρών-αυτιών για αισθητικούς λόγους και όχι για θεραπευτικούς, αποτελεί εκτός από ΠΑΡΑΒΑΣΗ του ΝΟΜΟΥ και ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ. Επίσης κάθετοι ενάντια στο κόψιμο ουρών/αυτιών δήλωσαν και από τον Σύνδεσμο Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής.

 

Η Ελλάδα -πολύ σωστά- ακολουθώντας την παγκόσμια τάση και λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη πλέον έχει απαγορευτεί το κόψιμο ουρών και αυτιών, προέβη στην Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία  υπογράφτηκε από την Ελλάδα στις 13 Νοεμβρίου 1987, δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 31 στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος.

 

Στο άρθρο 10 της Σύμβασης αναφέρονται επί λέξει τα κάτωθι :

  1. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως : α) το κόψιμο της ουράς β) το κόψιμο των αυτιών  γ) η τομή των φωνητικών χορδών  δ) η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.
  2. Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις, ως προς την απαγόρευση παρά μόνο α) αν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μια μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου  β) για να εμποδίσει την αναπαραγωγή.

 

Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 10 της Σύμβασης τιμωρούνται με τις προβλεπόμενες ποινές από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Νόμου 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Ά), στον οποίο προβλέπονται ποινές φυλακίσεως μέχρι έξι μηνών ή χρηματικό πρόστιμο ή και τα δύο και προβλέπεται επίσης σε περίπτωση υποτροπής ο διπλασιασμός των ποινών.   

 

ΘΈΛΕΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΙΑ? ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!

 

Αν απαντήσετε θετικά τότε είναι σαν να λέτε απολύτως συνειδητά : «Ναι θέλω να παρανομήσω, αδιαφορώ για τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με κάποιους -ευτυχώς λίγους- κτηνίατρους που ακόμα δέχονται να κόβουν ουρές/αυτιά για αισθητικούς λόγους παραβαίνοντας τον ισχύοντα Νόμο.

 

Σκεφθείτε το ακόμα μια φορά και με ένα άλλο σκεπτικό. Αν πραγματικά πιστεύετε ότι το κουτάβι σας είναι αρίστης ποιότητας και πιστεύετε ότι μπορεί να συναγωνιστεί με αξιώσεις σε εκθέσεις πέραν των συνόρων μας, και προβείτε σε κόψιμο αυτιών/ουράς, θα του στερήσετε το δικαίωμα να διακριθεί αφού πλέον σε πάμπολλες χώρες αλλά και σε πανευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι σκύλοι με κομμένα αυτιά/ουρά απλά απαγορεύεται να συμμετέχουν !

 

Εμείς όμως εδώ τι κάνουμε? Ο ΚΟΕ τι κάνει επί του θέματος? Γιατί δεν εισηγείται πρόταση να απαγορευτεί η συμμετοχή των σκύλων με κομμένα αυτιά/ουρές από τις εκθέσεις στη χώρα μας ώστε ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ όπως πρέπει ? Με το να επιτρέπει τη συμμετοχή στις εκθέσεις στη χώρα μας, σκύλων με κομμένα αυτιά/ουρές δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να παρανομούν. Διότι αν απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκθέσεις, των σκύλων με κομμένα αυτιά/ουρές το σίγουρο αποτέλεσμα θα είναι να πάψουν πλέον όλοι αυτή τη βαρβαρότητα, του να κόβουν αυτιά /ουρές, όπως αποδείχτηκε και στην πράξη σε πολλές χώρες, ότι ήταν το αποτέλεσμα της απαγόρευσης συμμετοχής στις εκθέσεις σκύλων με κομμένα αυτιά/ουρές.

Ανεξάρτητα από το αν σε κάποιον αρέσουν κομμένα ή άκοπα αυτιά και ουρές ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

 

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικές από τις χώρες που απαγορεύεται η κοπή αυτιών/ουρών :ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΦΙΛΑΝΔΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ,  ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ, ΤΑΣΜΑΝΙΑ, ΣΚΩΤΙΑ, ΟΥΑΛΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ κ.λ.π. Επίσης αναμένεται ότι αντίστοιχοι Νόμοι θα ψηφιστούν σύντομα σε ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΝΕΑ  ΖΗΛΑΝΔΙΑ και ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ.

 

Στον κατάλογο των χωρών που ισχύει η απαγόρευση κοπής αυτιών/ουρών συνεχώς προστίθενται νέες χώρες. Οι τελευταίες χώρες που προστέθηκαν είναι η ΣΚΩΤΙΑ με ολική απαγόρευση κοπής ουρών χωρίς εξαιρέσεις, που ισχύει από 30/04/07 αλλά και χώρες με μερική απαγόρευση κοπής ουρών όλων των σκύλων και φυσικά με απαγόρευση συμμετοχής στις εκθέσεις, πλην κάποιων σκύλων που αποδεδειγμένα προέρχονται από καθαρά εργασιακούς γεννήτορες και οι οποίοι έχουν ειδικό έγγραφο που επιδεικνύεται στον κτηνίατρο μαζί με δήλωση του εκτροφέα ότι θα τα χρησιμοποιήσει για εργασία (μαζί πηγαίνει και την μητέρα των κουταβιών και πριν αυτά γίνουν 5 ημερών) και ο κτηνίατρος, αν σιγουρευτεί απόλυτα ότι θα είναι καθαρά εργασιακά και  αν συμφωνήσει (είναι στη διακριτική του ευχέρεια), εκδίδει ειδικό πιστοποιητικό το οποίο θα συνοδεύει τον σκύλο για όλη του τη ζωή και θα τον κατατάσσει στους εργασιακούς σκύλους, προκειμένου να επιτραπεί η κοπή της ουράς μόνον, γιατί για την κοπή αυτιών προΰπήρχε ολική απαγόρευση, και ισχύει για  την ΟΥΑΛΙΑ από 28/03/07 και για την ΑΓΓΛΙΑ  από 06/04/07. Αυτό θα ισχύσει για 3-4 χρόνια στις δύο αυτές χώρες, που είναι το απαραίτητο διάστημα για να γίνει η μελέτη που έχει διαταχθεί από την Κυβέρνηση και έχει ανατεθεί στην Defra, η οποία θα μελετήσει το αν πραγματικά για τις εργασιακές φυλές υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της ουράς τους και θα καταθέσει έκθεση και στατιστικές. Τότε η Κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα προβεί σε αφαίρεση των εξαιρέσεων και σε ολοκληρωτική απαγόρευση ή όχι.  

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες :

http://anti-dockingalliance.co.uk/

http://www.scottishexecutive.gov.uk/News/Releases/2007/02/07102500

http://www.israel-embassy.org.uk/web/pages/newlegis.htm

 

Κατά τον Dr Williams η κοπή ουρών γίνεται σε πολλές φυλές για  λόγους που είναι πλέον τώρα ξεπερασμένοι και είναι ένα άσκοπο και βάρβαρο έθιμο γεμάτο πόνο για το κουτάβι και εμπεριέχει κινδύνους αιμορραγίας, μολύνσεων, μόνιμης ζημιάς των νεύρων, γάγγραινας, περιττωματικής ακράτειας, περιπρωκτικά αποστήματα και κήλες  και που δεν έχει οποιοδήποτε όφελος που να μπορεί να  συγκριθεί με την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκληθεί στα ζώα. 

 

Κατά την δική μου άποψη ο σκύλος που έχει άκοπα αυτιά και ουρά δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους σκύλους με κομμένα. Όλα είναι μόνο θέμα συνήθειας και είναι πολύ εύκολο να συνηθίσουμε μια άλλη οπτική εικόνα. Πάνω από όλα όμως πρέπει να σεβαστούμε όλοι μας τον Νόμο.        

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα   

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.