ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Επιθετικότητα: απαράδεκτη σε κάθε περίπτωση
Γράφω με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία ένα άκρως επιθετικό αρσενικό Μπουλ Τέρριερ επιτέθηκε και δάγκωσε εντελώς απρόκλητα και αναίτια, ένα Σέτλαντ (ξένη συμμετοχή) και ένα Αγίου Βερνάρδου. Αλλά δαγκώθηκε στο χέρι του και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Μπουλ Τέρριερ στην προσπάθειά του να ανοίξει τα σαγόνια του σκύλου και να απεγκλωβίσει το θύμα του!!!
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης ο σκύλος αυτός αγρίευε σε όλους τους σκύλους ανεξαρτήτως φύλου, μεγέθους, ηλικίας κλπ.
Ο ίδιος σκύλος είχε δαγκώσει στην προηγούμενη διπλή Διεθνή Έκθεση του ΚΟΕ και πάλι δύο σκύλους, ένα Μπόξερ και έναν σκύλο ξένη συμμετοχή από τη Ιταλία!
Και ακόμα χειρότερα, οι επιθέσεις έγιναν εκτός στίβου, την ώρα που οι αμέριμνοι ιδιοκτήτες προπονούσαν τον σκύλος τους ή κοινωνικοποιούσαν το κουτάβι τους. Και είναι γνωστό ότι εύκολα μπορεί να καταστραφεί ένας σκύλος εκθέσεων αν λόγω του δαγκώματος σε τρυφερή ηλικία ο σκύλος το συνδέσει με τις εκθέσεις. Ή και γενικότερα να καταστραφεί στην καθημερινή του ζωή η συμπεριφορά του σκύλου.
Ο χώρος της έκθεσης θεωρείται χώρος ασφαλής, χώρος όπου οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τους σκύλους και οι σκύλοι εκθέσεων παντού στον κόσμο δεν μπορεί να είναι επιθετικοί. Γιατί τότε δεν είναι σκύλοι εκθέσεων. Ας παραμείνουν στο σπίτι τους να το φυλάνε και το πολύ πολύ να δαγκώσουν κανέναν επισκέπτη. Όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κυκλοφορούν στις εκθέσεις, να επιτίθενται και να ξεσκίζουν όποιο σκύλο βρουν μπροστά τους ή τον …θρασύτατο κριτή που θέλει να τα ακουμπήσει!
Και δυστυχώς δεν είναι ο μοναδικός σκύλος και τα μοναδικά περιστατικά στις εκθέσεις μας.
Η ευθύνη του ιδιοκτήτη
Έχει άραγε μπει στον κόπο ο ιδιοκτήτης ενός επιθετικού σκύλου να σκεφτεί ότι και τη φυλή του δυσφημίζει, αλλά και τις εκθέσεις της χώρας μας στους ξένους εκθέτες και στους επισκέπτες; Δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει το ότι παραβιάζουν την Ελληνική Νομοθεσία, αλλά και τους διεθνείς κανονισμούς εκθέσεων της FCI. Γιατί λίγο να ενδιαφερόταν κάποιος και να έδειχνε υπευθυνότητα, δεν θα επαναλαμβανόταν το ίδιο σκηνικό.
Έχω βαρεθεί να ακούω τις ίδιες δικαιολογίες: «δεν ήξερα, δεν το ήθελε, δεν το φαντάστηκα, πρώτη φορά το κάνει, ήταν η κακιά στιγμή κλπ ».
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μικρόσωμων σκύλων κυκλοφορούν στις εκθέσεις σε πλήρη επιφυλακή, με φόβο και με τα νεύρα τους τεντωμένα. Λίγο να ξεχαστούν και το κακό δεν αργεί να γίνει… Όμως στις εκθέσεις υποτίθεται ότι πάμε για το χόμπι μας και για να περάσουμε όλοι καλά. Αν είναι να περνάμε σε κάθε έκθεση τεστ αντοχής στο στρες γιατί έτσι το θέλουν κάποιοι ανεύθυνοι, να μας λείπει.
Από μόνος του κάθε ιδιοκτήτης σκύλου που έδειξε δείγματα επιθετικότητας δεν θα έπρεπε να δηλώσει ξανά το σκύλο του σε έκθεση και αντί για αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα εντατική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση του σκύλου του.
Μήπως νομίζετε κύριοι ότι τα δέκα δάκτυλα είναι πολλά και δεν χρειάζονται στον κριτή, άρα ας πάρει και κανένα ο σκύλος σας σπίτι! Εγώ προσωπικά έχω δεχθεί πάνω από 20 επιθέσεις από σκύλους μέσα στον στίβο και από τύχη δεν έχω δαγκωθεί και διατηρώ ακόμα όλα μου τα δάκτυλα.
Νομοθεσία – Κανονισμοί εκθέσεων = Άγνωστες λέξεις
Και το πιο εντυπωσιακό είναι πως όλα αυτά μέχρι στιγμής μένουν ατιμώρητα!
Ο κόσμος δεν γνωρίζει καν τους κανονισμούς, τους νόμους και τα δικαιώματά του. Ούτε καν σκέφτονται ότι θα έπρεπε αμέσως να κάνουν ένσταση και να ζητήσουν να αποβληθεί ο επιθετικός σκύλος άμεσα από το χώρο της έκθεσης, αλλά και να τιμωρηθεί ο ιδιοκτήτης του.
Όσο ζω, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι οι σκύλοι που συμμετέχουν στις εκθέσεις, ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΥΛΗ ΚΙ ΑΝ ΑΝΉΚΟΥΝ, δεν πρέπει να δείχνουν κανενός είδους επιθετικότητα, είτε προς ανθρώπους, είτε προς άλλους σκύλους.
Και είναι καθήκον των κριτών όταν η επιθετικότητα είναι μικρή και ελεγχόμενη από τον χειριστή τους, να τους υποβαθμίζουν, να τονίζουν μέσα στην αξιολόγησή τους ότι δεν έχουν τον χαρακτήρα που αρμόζει σε έναν σκύλο εκθέσεων κι όταν η επιθετικότητα είναι έκδηλη, έντονη, μη ελεγχόμενη ή εναντίον του ίδιου του κριτή να αποβάλλονται, όπως ορίζουν και οι κανονισμοί των εκθέσεων. Όμως πρέπει να αποβάλλονται και οι σκύλοι που δείχνουν έντονη ή απρόκλητη επιθετικότητα σε άλλους σκύλους. Για την ενημέρωσή σας παραθέτω την ισχύουσα νομοθεσία :
ΦΕΚ 191 στις 29 Ιουλίου 2003, νόμος υπ’ αριθ. 3170 «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα και άλλες διατάξεις», άρθρο 4 «Διοργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων με σκύλους», παράγραφος 2, επί λέξει :
«ΣΚΥΛΟΙ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΛΛΑ ΖΩΑ Ή ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΦΕΡΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΙΜΩΤΡΟ Ή ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ».
Στον ίδιο νόμο στο άρθρο 2, παράγραφος 5 :
«Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ Ή Ο ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΒΛΑΒΗ Ή ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΄Η ΖΩΑ».
Εκτός όμως από αστικό, είναι και ποινικό αδίκημα και συγκεκριμένα ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 435 λέει : «Ο ΠΑΡΑΛΕΙΠΩΝ ΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΒΛΑΒΩΝ ΥΠΟ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΖΩΩΝ – ΑΓΡΙΩΝ Ή ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΔΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ Ή ΔΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΣ ΜΕΧΡΙ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ»
Με λίγα λόγια πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους εδώ και τώρα, ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.. Οι επιθετικοί σκύλοι συμβάλουν στο να αποκτούν κακή φήμη γενικότερα όλοι οι σκύλοι στο σύνολο της κοινωνίας μας και στο να δημιουργούνται αντι-ζωόφιλοι.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η τηλεόραση έχει προβάλλει ειδήσεις επιθέσεων σκύλων και μάλιστα μεγαλοποιημένες, πράγμα που βλάπτει σοβαρά την εξάπλωση της κυνοφιλίας στη χώρα μας.
ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ.
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα