ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Έχουμε τρελαθεί τελείως;
Δεν μας έφταναν τα όσα πρέπει να υποστεί ο κάθε κυνόφιλος που έτυχε να ζει στην Ελλάδα, τη χώρα της ατιμωρησίας και της μη τήρησης των Νόμων. Δεν μας έφτανε η ταλαιπωρία του να μην μπορεί να μετακινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (κάτι αυτονόητο στις Ευρωπαϊκές χώρες), να μην μπορεί να βρει τόπο άθλησης και περιπάτου που να επιτρέπονται οι σκύλοι, να μην μπορεί να περπατήσει στα άθλια και μονίμως κατειλημμένα με κάθε λογής εμπόδια πεζοδρόμια, να μην μπορεί να βρει ξενοδοχείο που να δέχεται το σκύλο του, να μην μπορεί να γευματίσει συνοδευμένος από τον σκύλο του, να πρέπει στη βόλτα η προσοχή του να είναι μονίμως τεταμένη μήπως και ο σκύλος του φάει καμιά φόλα ή μήπως δεχθεί καμιά επίθεση από κανέναν άγριο σκύλο του οποιουδήποτε ανεύθυνου ιδιοκτήτη, να στενοχωριέται από τα δεκάδες αδέσποτα που θα συναντήσει στο δρόμο του ή τα πατημένα από αυτοκίνητα ζώα και άλλα πολλά…Μας έρχεται από πάνω και η Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρίου Κωνσταντίνου Κιλτίδη για να μας αποτρελάνει!
Σας παραθέτω τα κυριότερα σημεία :
Αθήνα 24.06.07, Αρ. Πρωτ: 258864
- Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να διατηρεί μέχρι 2 οικόσιτα ζώα συντροφιάς (σκύλους ή γάτες) (Νόμος 3170/2003 άρθρο 6). Ένας ταξιδιώτης μπορεί να ταξιδεύσει με τα δικά του 2 (το πολύ) ζώα συντροφιάς
Ο νόμος 3170/2003 δεν ορίζει πόσα ζώα μπορεί ο καθένας μας να έχει στην κατοχή του. Ορίζει ότι έχει το δικαίωμα να διατηρεί έως δύο ζώα σε κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας. Πουθενά δεν ορίζεται μόνο 2 ζώα για κάθε άτομο! Φυσικά και αν κάποιος έχει στην ιδιοκτησία του και δεύτερο διαμέρισμα, έχει το δικαίωμα να κατέχει άλλα 2 ζώα. Και είναι προφανές ότι αν ο νόμος προέβλεπε την ιδιοκτησία με το άτομο, τότε σε μια τετραμελή οικογένεια θα αντιστοιχούσαν 8 σκύλοι! Τρομερή παρερμηνεία του Νόμου! Ο Υφυπουργός λησμονεί προφανώς ότι το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου συντάχθηκε προκειμένου να δικαιούνται οι φιλόζωοι να ζουν μαζί με τα κατοικίδιά τους, ακόμη και αν το καταστατικό της πολυκατοικίας το απαγορεύει. Λησμονεί επίσης ότι ο Νόμος επιτρέπει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις κλπ (και προσοχή, εδώ ο Νόμος δεν αναφέρει αριθμό ζώων, δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός).
- Ιδιοκτήτης των ζώων δεν μπορεί να είναι φιλοζωικό σωματείο ή άλλο νομικό πρόσωπο παρά μόνο φυσικό πρόσωπο (Ν. 3170 άρθρο 7).
Δηλαδή τα ζώα που φιλοξενούνται μόνιμα σε φιλοζωικά σωματεία δεν ανήκουν σε κανέναν και τα φιλοζωικά σωματεία έχουν μόνον τις ευθύνες και το κόστος στειρώσεων, θεραπειών, διατροφής κλπ. Αλλά αν δεν έχουν ιδιοκτησία τότε πως θα διαθέσουν τα ζώα σε νέους ιδιοκτήτες;
- Το ταξίδι αυτό δεν μπορεί να έχει σαν στόχο την αλλαγή ιδιοκτησίας των ζώων, είτε για δωρεά, είτε για πώληση (καν 998/2003/ΕΚ, άρθρο 3).
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ! Αθάνατη Ελλάδα, μοναδική και πρωτοπόρα, κατάφερες να κάνεις Νόμο αυτό που κανείς άλλος στον πλανήτη δεν κατάφερε να σκεφτεί. Δηλαδή αν πάρω το κουτάβι μου και ταξιδέψω με σκοπό να το παραδώσω στο νέο του ιδιοκτήτη θα…παρανομήσω! Προσοχή κυνόφιλοι, απαγορεύεται να χαρίσετε κουτάβι σε ένα φίλο σας! Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας…
- Κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του ταξιδιώτη, εάν αυτός μεταφέρει κατοικίδιο, θα πρέπει να ελέγχεται και το διαβατήριο των ζώων που μεταφέρει και το όνομα του ιδιοκτήτη, που πρέπει να συμπίπτει με του ταξιδεύοντος. Ένας συνοδός – αναπληρωτής του ιδιοκτήτου μπορεί να συνοδεύει ζώα που ανήκουν σε άλλον ιδιοκτήτη εφόσον έχει γραπτή εξουσιοδότηση για τη μεταφορά, που θα συμπίπτει με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη από το διαβατήριο του ζώου. Η εξουσιοδότηση θα πρέπει να είναι επικυρωμένη από Αρμόδια Αρχή για το γνήσιο της υπογραφής.
- Εάν Έλληνας ταξιδιώτης ταξιδεύει προς το εξωτερικό θα πρέπει να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι θα επιστρέψει με τα ζώα του. Ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι αναχωρούν με το 1 ή 2 ζώα τους με την απλή χρήση του διαβατηρίου τους, για ταξίδι με τα ζώα συντροφιάς τους και επιστρέφουν χωρίς τα ζώα με τα οποία ξεκίνησαν, πρέπει να ελέγχονται για την παράνομη παραχώρηση του/των ζώων τους σε άλλον ιδιοκτήτη, εκτός εάν πιστοποιήσουν το θάνατο του ζώου τους. Ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά μετά από 10 ή 20 ημέρες από την αναχώρηση, με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις που συντάχθηκαν κατά την αναχώρηση
Κι αν εγώ θέλω να ταξιδέψω με 3 σκύλους; Κι αν δεν θέλω καν να επιστρέψω ποτέ; Κι αν έχω συμφωνήσει με επαγγελματία χειριστή να κρατήσει τους σκύλους μου για ένα διάστημα για να τους παρουσιάσει σε εκθέσεις; Κι αν έχω πάει τη θηλυκιά μου για ζευγάρωμα και θέλω να παραμείνει για 10-15 μέρες ώστε να μην στρεσαριστεί από το ταξίδι (και να σιγουρέψω έτσι την εγκυμοσύνη της), αλλά η εργασία μου δεν μου επιτρέπει να λείψω τόσες μέρες;
- Η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου πρέπει να αποδεικνύεται με έγγραφα των Δήμων. ΥΑ 280239/2003. – Ένα άτομο (Έλληνας ή αλλοδαπός) μπορεί να υιοθετήσει μέχρι 2 το πολύ ζώα Έλεος! Δηλαδή αν μαζέψω ένα αδέσποτο από το δρόμο θα είμαι και πάλι παράνομη! Κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών.
- Έστω και 1 ζώο, εάν ταξιδεύει ασυνόδευτο (Cargo) αποτελεί εμπορική αποστολή και πρέπει να συνοδεύεται από το διαβατήριο και υγειονομικό πιστοποιητικό εκδοθέν από την αρμόδια νομαρχιακή κτηνιατρική αρχή του νομού αποστολής του ζώου και μήνυμα TRACES (οδ 92/65/ΕΟΚ ΠΔ 184/96 Α 137). Απίστευτο! Αν στείλω δηλαδή την θηλυκιά μου για ζευγάρωμα ή αν στείλω ένα σκύλο σε κάποιο φίλο στο εξωτερικό για να τον παρουσιάσει σε εκθέσεις, ξαφνικά μετατρέπομαι σε έμπορο σκύλων χωρίς να έχει μεσολαβήσει οικονομική συναλλαγή!
- Σε περίπτωση που για τα ανωτέρω δημιουργούνται αμφιβολίες, ή εάν ο ελεγκτής υπάλληλος διαπιστώσει δυσκολία στη λήψη απόφασης, παρακαλείται να έρχεται σε επαφή με τις κτηνιατρικές αρχές του νομού, ή των συνοριακών σταθμών, σύμφωνα με το συνημμένο κατάλογο. Εάν η συμβουλή κτηνιάτρου δεν είναι δυνατή εκείνη τη στιγμή, τα ζώα θα πρέπει να κρατούνται μέχρι να διευκρινιστεί η ιδιοκτησία ή η προέλευση των ζώων αυτών και να γίνει δυνατή η παροχή υπεύθυνης γνώμης από κρατικό κτηνίατρο. Τα στοιχεία του φερόμενου ως ιδιοκτήτη πρέπει να φυλάσσονται στη διάθεση των αρχών μέχρι την τελική απόφαση. Οι παραβάτες της ανωτέρω νομοθεσίας, πρέπει να διώκονται με τους όρους του Ν. 2538/97Α΄ 242, άρθρο 13. Αυτό κι αν είναι απίστευτο! Δηλαδή αν ο ελεγκτής υπάλληλος δυσκολεύεται να λάβει απόφαση θα μου παρακρατήσουν τον σκύλο μου; Με ποιο δικαίωμα;
Όσο κι αν έσπασα το μυαλό μου, όσο κι αν προσπάθησα, δεν κατάφερα να καταλάβω το σκεπτικό του ατόμου που συνέταξε αυτές τις διατάξεις. Το σίγουρο είναι πως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και δεν έχει ιδέα από κυνοφιλία, ιδιοκτησία σκύλου, εκθέσεις κλπ. Επίσης σίγουρο είναι πως συντάχτηκε με τρομερή προχειρότητα και κανένας δεν μπήκε στον κόπο να προβλέψει τα κωμικοτραγικά προβλήματα που δημιουργούνται. Αυτό δεν θα μπορούσαν να το κάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Και πάλι πρωτοτυπήσαμε…
Έλεος! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Οι διατάξεις αυτές είναι απολύτως μη εφαρμόσιμες και προκαλούν σύγχυση μεταξύ των πολιτών και των αρχών. Αποπροσανατολίζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, δυσκολεύουν τη ζωή μεταβιβάζοντας και χρεώνοντας την ευθύνη της παραβίασης των προσωπικών δικαιωμάτων των κυνοφίλων και της ελεύθερης μετακίνησης με τα ζώα τους. Η Υπουργική απόφαση φτιάχτηκε για τυχόν παράνομες αποστολές αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό αλλά στερείται πλήρως λογικής, είναι εκτός τόπου και χρόνου και πρέπει να διαμαρτυρηθούμε εντονότατα ώστε να καταργηθεί.
Ήδη έχει ξεσπάσει σάλος και υπάρχουν στον Συνήγορο του Πολίτη σωρεία καταγγελιών από φιλόζωους, οι οποίοι όπως λένε υφίστανται κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα της χώρας μας. Καμιά διάταξη νόμου δεν περιορίζει τον αριθμό των ζώων που στέλνονται είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είτε διάταξη ελληνικού νόμου, είτε της κοινοτικής νομοθεσίας, εφόσον πληρούνται οι διατάξεις περί μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεων ζώων συντροφιάς και οι κανόνες ελέγχου αυτών των μετακινήσεων. Επίσης, δεν καθορίζεται από τον νόμο υποχρέωση συνοδείας των ζώων, όταν αυτά μεταφέρονται στο εξωτερικό. Η μεταφορά ζώων μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν περιορίζεται, είναι ελεύθερη, και υπόκειται μόνον στους περιορισμούς που τίθενται από κοινοτικούς κανονισμούς και την εσωτερική νομοθεσία της χώρας, για λόγους κυρίως υγειονομικής προστασίας. Κάθε άλλη άποψη είναι ευθέως αντίθετη στις κοινοτικές διατάξεις και κυρίως στις διατάξεις της Συνθήκης της Ε.Ε. όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.
Στείλτε κι εσείς την καταγγελία σας στον Συνήγορο του Πολίτη. Διότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» που έλεγαν και οι σοφοί μας πρόγονοι. Ήδη η Υπουργική Απόφαση του κυρίου Κιλτίδη ισχύει από τις 24.06.07 και έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος.
Για να βλέπω αγωνιστική γυμναστική…
Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα