ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ...
«Blue roan beach, good in line, tail short cat, feet out, moving well, need better grooving. Μετάφραση: «μπλε στικτή παραλία, καλή στη σειρά, ουρά κοντής γάτας, πόδια έξω, κινείται καλά, χρειάζεται περισσότερες αυλακώσεις…..»!
Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι μια αξιολόγηση σκύλου μου σε έκθεση, για την οποία πλήρωσα κανονικά τη συμμετοχή μου για να την αποκτήσω -εδώ και χρόνια- και που αν και υπαρκτό γεγονός, ηχεί σαν ανέκδοτο.
Φυσικά δεν είμαι η μόνη που έχω λάβει ακατανόητη και ανορθόγραφη αξιολόγηση επειδή απλά ο Γραμματέας στίβου δεν είχε ιδέα από τους κυνολογικούς όρους που υπαγόρευε ο κριτής στα αγγλικά και έγραφε ότι άκουγε, χωρίς να μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Έχω διαβάσει αρκετές παρόμοιες. Το πιο πάνω παράδειγμα είναι απλά μία από τις πολλές «αξιολογήσεις-μαργαριτάρια» των Γραμματέων στίβου, οι οποίοι συχνά είναι κάποιοι εντελώς άσχετοι με αυτήν την τόσο καίρια και υπεύθυνη θέση, που πιέζονται τελευταία στιγμή από τους οργανωτές να βοηθήσουν όπως-όπως, προκειμένου να βγει σε πέρας η έκθεση. Δείχνει όμως την προχειρότητα της διοργάνωσης, τον μη σεβασμό στον εκθέτη, αλλά ΚΥΡΙΩΣ τη μεγάλη έλλειψη που έχει το χόμπι στη χώρα μας από ανθρώπους κατάλληλους για τη στελέχωση των δύο τόσο σημαντικών θέσεων μέσα στο στίβο: του Γραμματέα και του Υπεύθυνου στίβου.
Ιδιαίτερα τώρα, που ο αριθμός των εκθέσεων σκύλων αυξάνεται επιτέλους και στη χώρα μας, η ανάγκη για έμπειρους και γνώστες ανθρώπους σ’ αυτές τις θέσεις είναι ακόμα πιο επιτακτική.
Πόσοι και πόσοι από όλους εμάς δεν έχουμε δεχθεί τηλέφωνα από Ομίλους τη τελευταία στιγμή για να καλύψουμε τα κενά; Πόσες φορές δεν έχουν γίνει παρεξηγήσεις, γιατί ο Υπεύθυνος στίβου (συχνά αγχωμένος και μη γνώστης των κανονισμών) ξεχνάει να καλέσει τους νικητές των κατηγοριών που πρέπει να μπουν στο στίβο για να συναγωνιστούν για το CAC/RCAC, το CACIB/RCACIB και τον Καλύτερος Φυλής; Ή έχει επιτρέψει, λόγω άγνοιας, να αποδοθούν τα παραπάνω σε ΚΑΘΕ κατηγορία, επειδή ο αλλοδαπός κριτής έτσι νόμιζε! Όσο για τα λάθη στις φυλές με ιδιαιτερότητες στις απονομές λόγω διαφορετικών χρωμάτων ή μεγεθών (πχ Κανίς, Γερμανικός Μολοσσός, Γερμανικός Μπόξερ, Σνάουτσερ, Επανιέλ Μπρετόν) δεν περιγράφονται.
Και φυσικά φαντάζεται κανείς τη θέση του διοργανωτή Ομίλου, όταν μετά την έκθεση πρέπει να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα για να τα αποστείλει στον ΚΟΕ για έγκριση και έκδοση (αλλά και στην TOP DOGS για δημοσίευση). Και άντε να βρεθεί άκρη με όσα λάθη έχουν γίνει, εκ των υστέρων, με τους Υπεύθυνους και Γραμματείς στα σπίτια τους, τον δε κριτή, ίσως σε άλλη χώρα...!
Σημαντική πρωτοβουλία
Κανένα από όλα τα παραπάνω προβλήματα δεν θα υπήρχε εάν είχαμε διπλωματούχους (και έμμισθους, κατά την άποψή μου, όπως σε πολλές χώρες) Υπεύθυνους και Γραμματείς στίβων. Και λεω έμμισθοι, γιατί όπως και να το κάνουμε, κάθε υπεύθυνη εργασία πρέπει να αμείβεται, έστω συμβολικά, όπως βέβαια και να καλύπτονται και τυχόν έξοδα. Μέχρι τώρα όλα αυτά δεν ήταν παρά μια αγγαρεία, που όλοι προσπαθούσαν να αποφύγουν. Για πόσο ακόμα; Και πόσοι θα συνεχίσουν σ’ αυτή τη βάση; Και να μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς της F.C.I. και οι κριτές πλέον αμείβονται συμβολικά για το κόπο και τις γνώσεις τους.
Εντυπωσιάστηκα τρομερά με τους διπλωματούχους βοηθούς στίβου όταν έκρινα στη Φιλανδία. Ήξεραν άριστα τη δουλειά τους και ο κριτής είχε μόνο να κρίνει σκύλους, χωρίς να ασχολείται, ούτε να αποσπάται με οτιδήποτε άλλο. Δεν σημειώθηκαν κανενός είδους προβλήματα ή καθυστερήσεις και εύκολα μπορούσαμε να κρίνουμε από 80 σκύλους ο κάθε κριτής.
Ένας καλός βοηθός, είτε είναι Υπεύθυνος, είτε Γραμματέας στίβου, είναι αυτός που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του στίβου, τη διευκόλυνση του έργου του κριτή ώστε να κάνει τις αξιολογήσεις του χωρίς αντιπερισπασμούς, την αποφυγή καθυστερήσεων, αλλά και παραπόνων από τους εκθέτες.
Για να μπορεί κάποιος να τα πετύχει όλα αυτά θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες γνώσεις περί εκθέσεων, εθνικών και διεθνών κανονισμών, κυνολογικών όρων που χρησιμοποιούνται από τους κριτές στις γραπτές αξιολογήσεις (απαραιτήτως και στα αγγλικά, για όσους θα στελεχώνουν στίβους αλλοδαπών κριτών) και γνώσεις ειδικότερες για την σωστή λειτουργία ενός στίβου.
Μέχρι σήμερα, εκτός από κάποια ολιγόωρα σεμινάρια που έχουν γίνει παλαιότερα από τον ΟΚΑ και τον ΚΟΕ, δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη βάση ως προς την εκπαίδευση ανθρώπων που θα μπορούν υπεύθυνα να επιτελέσουν αυτό το έργο και να στελεχώνουν αυτές τις θέσεις.
Όμως κάλλιο αργά, παρά ποτέ, που λεει και ο λαός μας. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω, ότι με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κριτών του ΚΟΕ και τη συνεισφορά της Μαρίας Ξηρέα, έμπειρης βοηθού στίβου, σύντομα ολοκληρώνεται και υποβάλλεται στο Δ.Σ. του ΚΟΕ προς έγκριση η ύλη και το ολοκληρωμένο σύστημα ανάδειξης διπλωματούχων Υπευθύνων και Γραμματέων στίβου.
Και ευελπιστούμε πως σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση από τον ΚΟΕ για το σεμινάριο, από το οποίο οι συμμετέχοντες θα μπορούν, μέσω κάποιας εξεταστικής διαδικασίας, να αποκτήσουν το επίσημο δίπλωμα Υπεύθυνου/Γραμματέα στίβου.
Ενδιαφερόμενοι, είμαι σίγουρη, θα υπάρξουν πολλοί.
Συγχαρητήρια για τη πρωτοβουλία και αναμένουμε νεότερα. Έτσι προοδεύουν τα πράγματα. Ούτε με θαύματα, ούτε από μόνα τους!
Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα