ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΦΑΛΑΓΓΙ-ΞΥΠΝΗΣΤΕ
Κατακαλόκαιρο, κάπου ανάμεσα στις πυρκαγιές και τους καύσωνες, καθισμένη στη βεράντα μου ξεφυλλίζοντας μια εφημερίδα αγγελιών, συνειδητοποίησα την πραγματικότητα και τα μεγέθη σε σχέση με τις πωλήσεις κουταβιών… και σοκαρίστηκα.
Κάθισα και μέτρησα τις αγγελίες και ήταν συνολικά 565 !!!
Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες αγγελίες αφορούν ολόκληρες γέννες ιδιωτών και διαφημίσεις από pet shops με δεκάδες κουτάβια και υπολογίσουμε 4 -5 κουτάβια για κάθε αγγελία, προκύπτουν χοντρικά 2.000 – 2.800 κουτάβια!!!! Και μάλιστα την νεκρή εποχή που οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές….
Ενδεικτικά σας αναφέρω στις 5/8/07 για τους Γερμανικούς Ποιμενικούς 44 αγγελίες, για τα Ροτβάιλερ 25, για τα Τσιουάουα 27, για τα Μπούλντογκ 19, για τα Κανίς 29, για τα Μαλτέζ 24, για τα Αγγλικά Κόκερ 16, για τα Πομεράνιαν 17, για τα Γκόλντεν Ρητρήβερ 12 κλπ
Τηλεφώνησα σε μερικές από αυτές και δήθεν διαπραγματεύτηκα την αγορά κουταβιού. Όταν τους ρώτησα αν τα κουτάβια έχουν χαρτιά από τον ΚΟΕ μου απάντησαν : «ΚΟΕ ? Τι είναι αυτό ?» ή λέγοντας ότι έχει χαρτιά εννοούσαν το βιβλιάριο υγείας του κουταβιού! Σε άλλο τηλεφώνημα σε pet shop, μου απάντησαν : «δεν ασχολιόμαστε με Ελληνικά σκυλιά, εμείς θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας και γιαυτό πουλάμε σκυλιά εισαγωγής που είναι απείρως καλύτερα σε ποιότητα, σίγουρα καθαρόαιμα, υγιή και με βραβεία» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αγοράζοντας από Έλληνα εκτροφέα δεν είσαι σίγουρος για τίποτε!!!
Και σκέφτηκα τον Αλέξανδρο, νέο μέλος του ΚΟΣΕ που αγόρασε Κόκερ ποιότητας και πανάκριβο από pet shop και στέλνοντας το pedigree στην Ουγγαρία για να γίνει export, έλαβε επίσημη απάντηση από τον Ουγγρικό Κυνολογικό Όμιλο ότι ήταν ΠΛΑΣΤΟ ! Ο Αλέξανδρος, όπως και οι περισσότεροι στη χώρα μας, δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη του ΚΟΕ, των ομίλων φυλών, των Ελλήνων εκτροφέων κλπ πριν την αγορά του κουταβιού του. Ο Αλέξανδρος εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετέχει σε εκθέσεις, όμως δυστυχώς πλέον μπορεί να το κάνει μόνον σαν θεατής.
Κι αυτό το έργο δυστυχώς το έχω ξαναδεί πολλές φορές… Και πάντα ακούω το ίδιο παράπονο : «αν γνώριζα την ύπαρξη του ΚΟΕ, αν ήξερα για τους Έλληνες εκτροφείς και για τους Ομίλους, δεν θα την είχα πατήσει έτσι. Καλά γιατί δεν μας ενημερώνουν για την ύπαρξή τους? Ας υπήρχε και μια δική τους αγγελία στην εφημερίδα»
Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει κυνοφιλική παιδεία. Αυτό είναι δεδομένο. Έτσι είναι αυτονόητο ότι το πιθανότερο για κάθε ενδιαφερόμενο για αγορά, είναι να απευθυνθεί σε pet shop όπου μπορεί να δει έτοιμο το προϊόν στη γυάλα ή να ψάξει τις αγγελίες και το λιγότερο πιθανό είναι να σκεφτεί μήπως υπάρχουν όμιλοι, εκτροφείς κλπ Αλλά ακόμα και να το σκεφτεί, άντε να καταφέρει να βρει τα τηλέφωνά τους… Τι θα κάνει? θα τηλεφωνήσει στις πληροφορίες καταλόγου ζητώντας τηλέφωνα κάποιου Ομίλου που δεν θα ξέρει αν λέγεται : όμιλος φυλής τάδε ή όμιλος κυνοφίλων τάδε ή κυνοφιλικός όμιλος τάδε ή όμιλος φίλων φυλής τάδε και τελικά δεν θα βρει τίποτε…Όσο για να βρει τηλέφωνο από εκτροφέα είναι εντελώς απίθανο αφού τα τηλέφωνα είναι καταχωρημένα στο όνομά του και όχι στην επωνυμία εκτροφείου του. Η εφημερίδα αγγελιών και το pet shop της γειτονιάς του είναι η εύκολη λύση και αυτή ακολουθείται σχεδόν πάντα.
Ούτε που μπορεί να φανταστεί ο μέσος Έλληνας ότι το κουταβάκι που θα τον συντροφεύει τα επόμενα 12-15 χρόνια της ζωής του μπορεί να εμφανίσει πχ επιληψία, καρδιοπάθεια, δυσπλασία και να υποφέρει μέχρι και να παραλύσει, PRA και οπωσδήποτε να τυφλωθεί, rage syndrome με προβληματικό χαρακτήρα σε σημείο να του κάνει τη ζωή του κόλαση κλπ
Ούτε που μπορεί να φανταστεί ότι οι διάφορες φυλές έχουν και διαφορετικές απαιτήσεις και συνεπώς δεν ταιριάζει οποιοδήποτε σκύλος σε οποιονδήποτε άνθρωπο, άρα θα πρέπει να ψάξει για τη φυλή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής του, στον χρόνο και χώρο που διαθέτει, να ταιριάζει και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κλπ
Ποιος τους έχει ενημερώσει ποτέ για όλα αυτά? Κανείς…
Η λύση του προβλήματος είναι η διαρκής ενημέρωση ώστε να εκπαιδευτούν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες σκύλων να είναι υπεύθυνοι πριν και μετά την αγορά ενός κουταβιού.
Και μετά μέτρησα τις αγγελίες με σκύλους που χαρίζονται, καθαρόαιμους και ημίαιμους. Άλλες 19 γέννες και 98 μονοί σκύλοι. Πέραν αυτών σκεφτείτε και τα αδέσποτα, για τα οποία δεν υπάρχει αριθμός…Φανταστείτε ότι νούμερο θέλετε… και κάντε τις προσθέσεις. Απελπιστήκατε? Μείνατε έκπληκτοι όπως εγώ συνειδητοποιώντας τα μεγέθη?
Όλοι αυτοί οι χιλιάδες σκύλοι ζητούν σπίτια να τους φιλοξενήσουν. Και οι Έλληνες εκτροφείς προσπαθούν να διεκδικήσουν κι αυτοί ένα κομμάτι από την πίτα.. Και η πίτα είναι πολύ περιορισμένη. Και η προσφορά είναι τεράστια.
Μετά από όλα αυτά πείτε μου αν έχουν δίκιο οι Έλληνες εκτροφείς που παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να διαθέσουν τα κουτάβια τους κι έτσι υποχρεώνονται να μειώσουν και τις γέννες και τις τιμές και τελικά και να τους μένουν τα κουτάβια και οικονομικά να μην βγάζουν ούτε καν τα έξοδά τους.
Και διαπίστωσα ότι αυτό είναι μια από τις βασικές αιτίες της πτώσης των συμμετοχών στις εκθέσεις.
Και διαπίστωσα επίσης το τρομακτικό έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει καθώς και την πλήρη απουσία του ΚΟΕ που στηρίζεται από τους εκτροφείς και που είναι καθήκον του να τους στηρίζει κι αυτός με την σειρά του αλλά και των Ομίλων φυλής/ων.
Άραγε τι κόστος έχει μια μόνιμη αγγελία, που να ενημερώνουν ο ΚΟΕ, οι διάφοροι όμιλοι φυλής/ων και οι εκτροφείς για την ύπαρξή τους και μέσω της οποίας θα μπορεί ο καθένας να βρίσκει κουταβάκι της φυλής που τον ενδιαφέρει? Μηδαμινό !
Όμως η βοήθεια είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να υπάρξει στους Έλληνες εκτροφείς είναι τεράστιο!
Γιατί αλυσιδωτά θα είχαν θετικές επιπτώσεις και οι όμιλοι φυλών με αύξηση των σκύλων και των μελών τους.
Αλλά και θα είχαμε και περισσότερες γέννες και επομένως αύξηση των συμμετοχών στις εκθέσεις.
Μας πήρανε φαλάγγι. Τι κάνουμε όλοι μας? Αδρανούμε απολύτως και γκρινιάζουμε…
Πωλούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες σκύλοι, πότε χωρίς χαρτιά, πότε με πλαστά, πότε μορφολογικά εκτός του προτύπου της φυλής, σχεδόν όλα χωρίς εξετάσεις γενετικών παθήσεων, χωρίς να μπορεί κάποιος να δει τους γονείς και να ελέγξει τον χαρακτήρα τους και όλα αυτά δυστυχώς, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο απλός κυνόφιλος και μελλοντικός ιδιοκτήτης, για το πόσο μεγάλη αξία έχουν και το πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις πριν την αγορά ενός κουταβιού. Κάπως έτσι πολλαπλασιάζονται τα αδέσποτα.
Ας περάσουμε στην αντεπίθεση.
Ας ενημερώσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν ποιοτικά κουτάβια, απαλλαγμένα από γενετικές παθήσεις με σωστό χαρακτήρα και άριστη μορφολογία, Ελληνικότατα και υπέροχα.
Ας κάνουμε γνωστές τις διάφορες φυλές. Ο κόσμος δεν τις γνωρίζει καν, οπότε πως θα ενδιαφερθεί? Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν κρατώντας στην αγκαλιά μου το παπιγιόν μου κουτάβι μου είπαν: «τι περίεργο γατάκι! Μοιάζει και με σκύλο!»
Κι αν σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά, ας δημιουργήσουμε έστω έναν Όμιλο Ελλήνων εκτροφέων που να έχει σαν κύριο σκοπό του την ενημέρωση του κοινού. Η ισχύς εν τη ενώσει.
Ας κάνουμε κάτι τέλος πάντων.
Βοηθάτε Χριστιανοί γιατί χανόμαστε.
Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα