ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

 

 ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

 

Πως θα αισθανόσασταν αν είχατε κάνει μια αίτηση σε οποιαδήποτε υπηρεσία και δεν παίρνατε απάντηση επί μήνες ή και επί χρόνια; Και μάλιστα αν το θέμα που σας ενδιέφερε ήταν σοβαρό ή επείγον. Έξαλλοι; Απογοητευμένοι; Θα πιστεύατε ότι σε αυτή την υπηρεσία ο ρυθμός με τον οποίο δουλεύουν είναι σωστός; Ασφαλώς όχι.

Κάπως έτσι νιώθω και εγώ, όπως πάμπολλοι κυνόφιλοι, που δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε ή δεν λαμβάνουμε καμία απολύτως απάντηση από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) στις διάφορες αιτήσεις που κατά καιρούς στέλνουμε.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά περιστατικά:

Στις 7/4/06 κατέθεσα αίτηση μου να ενημερωθώ με την διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να διερευνηθεί πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε εκδήλωση με κακοποίηση σκύλου. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση και διανύουμε τον 13ο μήνα! Και μέχρι σήμερα δεν μου έχει δοθεί ούτε καν αριθμός πρωτοκόλλου! Και προφανώς δεν μπορεί πλέον να μου δοθεί αριθμός ένα χρόνο μετά.

Στις 4/11/06  αίτηση του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος (Κ.Ο.Σ.Ε), του οποίου είμαι Πρόεδρος, με την οποία ζητάμε τα στοιχεία ιδιοκτητών που αγόρασαν απογόνους από τέσσερις συγκεκριμένους σκύλους με πρόβλημα ατροφίας αμφιβληστροειδούς (P.R.A), που προκαλεί οπωσδήποτε ολική τύφλωση, με σκοπό να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να μην αναπαράγουν τους σκύλους τους, αλλά και τους πιθανούς απογόνους αυτών, αν ήδη έχουν αναπαραχθεί, αφού σήμερα είναι 4-5 ετών. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση και διανύουμε τον 6ο μήνα…

Στις 5/11/06 αίτηση του Κ.Ο.Σ.Ε με την οποία  ξαναστέλνουμε τις ομόφωνες προτάσεις μας και ζητάμε να τις συμπεριλάβουν στην επερχόμενη Γ.Σ του Κ.Ο.Ε. για τις αλλαγές στο Καταστατικό και στον Εσωτερικό Κανονισμό του Κ.Ο.Ε γιατί στην προηγούμενη Γ.Σ τις είχαν ξεχάσει…. Έλα όμως που τις είχαν χάσει, κι έτσι  τις θεώρησαν μη υπαρκτές. Έτσι έλαβαν υπόψη τους μόνο αυτές που ξαναστείλαμε, για να μείνουμε εμβρόντητοι από την απάντησή τους ότι δήθεν ήμασταν εκπρόθεσμοι!  

Στις 8/11/06 αίτηση του Κ.Ο.Σ.Ε για να του δοθούν οι Κανονισμοί Εργασίας της FCI για το Κλάμπερ Σπάνιελ και στις 30/11/06 ξανά επιστολή – υπενθύμιση με την παράκληση να μας δοθεί αριθμός πρωτοκόλλου στην προηγούμενη αίτησή μας, ο οποίος τελικά καταφέραμε να μας δοθεί, μετά από πολλά τηλέφωνα, στις 19 Ιανουαρίου 2007. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν δουλεύει καλά το σύστημα, αφού χρειάζονται...73 ολόκληρες μέρες για να δοθεί απλά ένας αριθμός πρωτοκόλλου! Άραγε δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να πρωτοκολλάτε άμεσα το κάθε εισερχόμενο; Και πάλι ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Στις 10 Νοεμβρίου αίτηση του Ομίλου Κυνοφίλων Βρετανικών Ποιμενικών για να τους δοθούν οι Κανονισμοί Εργασίας για το Μπόρντερ Κόλλι. Κατάφεραν να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου μετά από 70 ολόκληρες ημέρες, αλλά αν και συμπληρώθηκαν ήδη 5 μήνες, ακόμα καμία απάντηση στο αίτημα...

 

Ηπειρώτικος χορός ή ροκ;

Έχω ακούσει αμέτρητες φορές παράπονα κυνοφίλων για καθυστέρηση πολλών μηνών έκδοσης Γενεαλογικών Χαρτών (πεντιγκρί) των κουταβιών της σκύλας τους από την υπηρεσία Γενεαλογίου του ΚΟΕ. Σαν αποτέλεσμα, οι εκτροφείς αυτών των γεννών που αναμένουν τα πεντιγκρί από τον ΚΟΕ πρέπει να υποστούν την γκρίνια, την πίεση ή και την καχυποψία (που φτάνει μέχρι και σε απειλές) από τους αγοραστές των κουταβιών, που ανησυχούν αφού βλέπουν να περνούν οι μήνες, αλλά πεντιγκρί δεν βλέπουν.

Έχω ακούσει αμέτρητες φορές παράπονα κυνοφίλων για καθυστέρηση πολλών μηνών από τον ΚΟΕ έκδοσης πιστοποιητικών Πρωταθλητή. Αποκορύφωμα η περίπτωση της κυρίας Ξηρέα που έλαβε τον τίτλο Πρωταθλητή του θηλυκού  Κόλλι της τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, και αφού η σκύλα της είχε ήδη πεθάνει! Όσο για την αίτηση επωνυμίας εκτροφείου που είχε καταθέσει, έλαβε απάντηση μετά από ενάμιση χρόνο: ότι δεν εγκρίθηκε και άρα έπρεπε να κάνει τη διαδικασία από την αρχή! Και μου φαίνεται απίστευτο η καθυστέρηση να οφείλεται στην FCI (που δίνει την τελική έγκριση στις επωνυμίες εκτροφείων), μιας και όταν καταθέσαμε στις 6/11/06 ένα αίτημα στην FCI, μας απάντησε στις 8/11/06, στο χρόνο ρεκόρ των 48 ωρών!

Ο ρυθμός που τελικά γίνονται όλες οι εργασίες στον ΚΟΕ θυμίζει τον δημοτικό Ηπειρώτικο χορό «στα τρία», που είναι ένας χορός υπερβολικά αργός για τους μη γνωρίζοντες. Μήπως θα έπρεπε στον ΚΟΕ να μάθουν και λίγο «ροκ», όπως χορεύουν οι υπάλληλοι σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις; Και αν δεν επαρκούν οι υπάλληλοι, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι διάφορες εργασίες, τότε ας κάνει ο ΚΟΕ οικονομία από αλλού κι ας προσλάβει επιπλέον υπαλλήλους. Πρωταρχικός σκοπός θα πρέπει να είναι το να εξυπηρετούνται οι κυνόφιλοι. Ακριβώς αυτοί οι κυνόφιλοι είναι ο ίδιος ο ΚΟΕ και από αυτούς στηρίζεται.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι βασικοί οικονομικοί πόροι εσόδων του ΚΟΕ προέρχονται από το Γενεαλόγιο (δηλαδή τις εγγραφές σκύλων και έκδοση πιστοποιητικών) και ήταν για το 2004 ευρώ 136.980,61 και για το 2005 ευρώ 143.238,97.

Όσο ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση τόσο αυτή θα συνεχίζεται. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Τι θα λέγατε αν ψηφίζαμε μια πρόταση, π.χ αν οι γενεαλογικοί χάρτες των σκύλων δεν εκδίδονται μέσα σε ένα προκαθορισμένο διάστημα, να εκδίδονται δωρεάν; Δηλαδή, χωρίς έξοδα για εμάς και χωρίς έσοδα για τον ΚΟΕ. Πιθανότατα τότε όλα ξαφνικά θα γίνονταν σωστά και στην ώρα τους! Και για να το προεκτείνω λίγο, θα πρότεινα, αν συμπληρώνεται ένα έτος χωρίς έκδοση, να μας προσφέρεται σαν αποζημίωση και η δωρεάν εγγραφή της επόμενης γέννας.

Αλλά και για την καθυστέρηση έκδοσης των τίτλων Πρωταθλητών και την μη έγγραφη απάντηση σε οποιοδήποτε αίτημα να υπάρχουν κυρώσεις ή ένα συμβολικό ποσό. Στο δημόσιο π.χ είναι πειθαρχικό παράπτωμα και αξιώνεται αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης απάντησης σε αιτήματα πολιτών πέραν των προκαθορισμένων ημερών.

Για σκεφτείτε το. Μιας και οι μέχρι στιγμής δυσαρέσκεια, οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα τόσων χρόνων όπως φαίνεται δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

 

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.