ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

 

ΤΑΤΟΥΑΖ  VS ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

Στον  Νόμο 3170 ΦΕΚ 191 στις 29/Ιουλίου 2003 προβλέπονται τα παρακάτω :

1)   Στο άρθρο 2 παράγραφος 1 : «Ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται να δηλώνει το σκύλο του στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων από τη γέννησή του»

2)   Στο άρθρο 2 παράγραφος 2: « Η σήμανση, η καταγραφή των σκύλων καθώς και η κατάρτιση του σχετικού μητρώου (μητρώα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων από τον αρμόδιο φορέα) γίνονται  από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα … η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής του σκύλου βαρύνει τον ιδιοκτήτη του».

3)   Στο άρθρο 4 παράγραφος 3: « Οι σκύλοι που συμμετέχουν σε εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις πρέπει να έχουν δηλωθεί, σημανθεί και καταγραφεί…»

4)   Επίσης η κοινή απόφαση Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Γεωργίας με αρ.πρωτ. 280241/18.11.2003 προβλέπει  διαβατήριο για κάθε σκύλο που πρόκειται να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος και ότι αρμόδια αρχή για την έκδοση διαβατηρίων στην Ελλάδα είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος υποχρεούται να τηρεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης των ζώων. Από 1ης Ιουνίου 2004 και μετά, οι ιδιοκτήτες σκύλων στην Ελλάδα υποχρεούνται να έχουν σημάνει τα ζώα τους με σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (microchip). Τα ιατρεία μικρών ζώων  πρέπει να έχουν αναρτημένη σχετική ανακοίνωση ενημέρωσης των πελατών τους.

 

Με λίγα λόγια, όλοι οι σκύλοι στην Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά από τον Νόμο να έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Και αφού αυτό είναι προϋπόθεση για να ταξιδέψουν ή για να συμμετέχουν σε εκθέσεις ή οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις, κανένας Όμιλος δεν δικαιούται να κάνει δεκτή συμμετοχή σκύλου που δεν έχει ηλεκτρονική ταυτοποίηση, είτε σε εκθέσεις μορφολογίας είτε σε αγώνες εργασίας.

 

Επιλογή ή υποχρέωση;

Προσπαθώ  να κατανοήσω το σκεπτικό της πρότασης για τροποποίηση του άρθρου 26 του Εσωτερικού Κανονισμού του ΚΟΕ που είχε κατατεθεί προς ψήφιση στη Γ.Σ. και λεει τα εξής: «Το Δ.Σ. του ΚΟΕ θέτει σαν προϋπόθεση εγγραφής κουταβιών τη δερματοστιξία (τατουάζ) από 1-8-99. Εναλλακτικά οι σκύλοι μπορούν να έχουν ταυτοποιηθεί ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τον Νόμο 3170. Ο αριθμός ηλεκτρονικής ταυτοποίησης θα πρέπει να δηλώνεται στον ΚΟΕ έγκαιρα, πριν την έκδοση των Γενεαλογικών Χαρτών».

Αναρωτιέμαι: γιατί «εναλλακτικά»; Αφού η Νομοθεσία απαιτεί την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και μόνον αυτή.

Και τι θα πρέπει να κάνει ο εκτροφέας προκειμένου να δηλώσει στον ΚΟΕ έγκαιρα τον αριθμό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης κάθε κουταβιού, πριν την έκδοση των Γενεαλογικών Χαρτών; Αν ταυτοποιήσει ηλεκτρονικά τα κουτάβια του νωρίς, πριν τα διαθέσει, εκτός του ότι θα επιβαρυνθεί με ένα σημαντικό κόστος, τι στοιχεία θα δώσει στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο κατά την σήμανση; Τα δικά του; Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει οι νέοι ιδιοκτήτες στο μέλλον να κάνουν δήλωση αλλαγής στοιχείων ΚΑΙ προς τον Κτηνιατρικό Σύλλογο ΚΑΙ προς τον ΚΟΕ. Πόσοι θα το κάνουν...;

Μήπως ο εκτροφέας να περιμένει και κάθε φορά που «κλείνει» ένα κουτάβι, αλλά πριν το διαθέσει, να πηγαίνει στον κτηνίατρο για την ηλεκτρονική του ταυτοποίηση στα στοιχεία του μελλοντικού ιδιοκτήτη του; Δηλαδή κάθε τρεις, πέντε η δέκα μέρες ξεχωριστή επίσκεψη «πήγαινε-έλα» στον κτηνίατρο για το κάθε κουτάβι; Πρακτικά αδύνατο....

Από την άλλη, εάν ο εκτροφέας δεν κάνει τίποτα μέχρι το κάθε κουτάβι να πάει στο νέο αφεντικό του (όπως συμβαίνει συνήθως) και εκείνο να πάει μετά στον κτηνίατρο για την ταυτοποίηση του ζώου με τα δικά του στοιχεία, πως και πότε θα ενημερωθεί ο ΚΟΕ για τον αριθμό του ζώου; Από τον νέο ιδιοκτήτη; Άκρως απίθανο...

 

Σιωπηρή ακύρωση...

Ουσιαστικά λοιπόν, αλλά και «σιωπηρά», χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι σήμερα από τον ΚΟΕ, το τατουάζ «ακυρώνεται» εκ των πραγμάτων, αν δεν κάνω λάθος.

Και όχι άδικα, αφού πρόκειται πλέον για σύστημα «απαρχαιωμένο», με προβλήματα και χωρίς «λόγο ύπαρξης», αφού το μικροτσίπ είναι υποχρεωτικό από το νόμο του κράτους.

Το τατουάζ εμπεριέχει πόνο (τρύπημα των αυτιών με την ειδική τανάλια με καρφιά) σε αντίθεση με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, που είναι ανώδυνη (όσο μια ένεση).

Το τατουάζ σβήνει, ξεθωριάζει, ακόμα και παραποιείται, αφού οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τατουάζ μόνος του με ότι νούμερα θέλει, κι έτσι μπορεί να βρεθούν δύο σκύλοι με το ίδιο τατουάζ !

Επιπλέον τώρα πια, οι σκύλοι που διαθέτουν απλά τατουάζ δεν έχουν δικαίωμα από τον νόμο να συμμετέχουν στις εκθέσεις μορφολογίας, ούτε στους αγώνες εργασίας. Το γνωρίζουμε αυτό όλοι πολύ καλά, γιατί έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι από τη Νομαρχία σε εκδηλώσεις πολλών Ομίλων και στου ίδιου του ΚΟΕ.

 

Νέα δεδομένα

Μία και η άγνοια Νόμων δεν επιτρέπεται, άλλα ούτε και το να αδιαφορούμε για την τήρησή τους, καλό θα είναι όλοι μας να αρχίσουμε να συμβιβαζόμαστε με αυτά τα νέα δεδομένα και να ταυτοποιούμε ηλεκτρονικά τους σκύλους μας. Ήδη πολλές χιλιάδες έχουν ταυτοποιηθεί.

Και ο ΚΟΕ πρέπει πρώτος από όλους να μας δώσει το καλό παράδειγμα της τήρησης των Νόμων μέσα από τους Κανονισμούς του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση (εφόσον πρόκειται για νόμο του κράτους) δεν χρειάζεται απόφαση Γενικής Συνέλευσης του ΚΟΕ για να τροποποιηθούν οι κανονισμοί εγγραφής και ταυτοποίησης των καθαρόαιμων σκύλων. Απλά το Δ.Σ. του ΚΟΕ πρέπει να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα και να κοινοποιήσει σε όλους μας τη διαδικασία καταγραφής στο Γενεαλόγιο του αριθμού μικροτσίπ του κάθε καθαρόαιμου σκύλου. 

 

Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα 

 

Webmaster  Dekaristou  Angie  © All Rights Reserved

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.