Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

 

Αφιέρωμα: Επιλεκτική εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων

 

 Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τους εκτροφείς

 

 ΜΟΤΟ 1:

 

Οι υπεύθυνοι εκτροφείς  ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της φυλής που εκτρέφουν, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μελετούν και να ερευνούν τις γραμμές αίματος που χρησιμοποιούν στην αναπαραγωγή και να αποκλείουν με ιατρικές εξετάσεις γενετικές ασθένειες καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς. Δείχνουν επίσης ενδιαφέρον στο να επιλέγουν τους καταλληλότερους μελλοντικούς ιδιοκτήτες για τα κουτάβια τους με τους οποίους διατηρούν μακροχρόνια επαφή και μετά την πώληση ακόμα κι αν το κουτάβι έχει πωληθεί σε άλλη χώρα.

  

ΜΟΤΟ 2:

 Ο κουταβέμπορος δεν δείχνει κανένα απολύτως ενδιαφέρον στην επιστήμη της γενετικής, εκτρέφει ζώα αποκλειστικά και μόνο για το κέρδος, δεν ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της φυλής ούτε ανησυχεί για το αν τα κουτάβια θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ως ενήλικες υγιείς σκύλοι και ισορροπημένα κατοικίδια. Αδιαφορεί παντελώς για το τι θα απογίνουν τα κουτάβια μετά την πώληση και δεν κρατάει επαφή με τους νέους ιδιοκτήτες.

  

ΜΟΤΟ 3:

 Η αγορά ενός κουταβιού από υπεύθυνο εκτροφέα, σας δίνει το δικαίωμα να δείτε από κοντά τους γεννήτορες, να ελέγξετε τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι απαλλαγμένοι από γενετικές ασθένειες, Η αγορά συνοδεύεται συνήθως από γραπτή εγγύηση ποιότητας & υγείας και σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων, ο εκτροφέας είτε επιστρέφει τα χρήματα, είτε παίρνει πίσω το κουτάβι δίνοντας ένα άλλο.

 

ΜΟΤΟ 4:

 Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα σας θέσει πολλές ερωτήσεις. Μην τον παρεξηγήσετε, μην αμυνθείτε και δείτε τον σαν έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τα κουτάβια του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την καλύτερη οικογένεια γι' αυτά.

  

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:

 

Επιμέλεια: Έλενα Μαθιοπούλου

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Η αξιολόγηση του καλού εκτροφέα περιλαμβάνει φράσεις όπως υπευθυνότητα, τυπικά μορφολογικά, υγιή, φροντισμένα και καλού χαρακτήρα ζώα, γραπτές εγγυήσεις, απαλλαγή από γενετικές ασθένειες και πάνω απ' όλα αγάπη και μεράκι για την εκτροφή υγιών και ισορροπημένων ζώων που θα σας συντροφεύουν για πολλά χρόνια της ζωής σας.

 

---------

 

Στόχος των υπεύθυνων εκτροφέων είναι να εκτρέφουν εξαίρετης ποιότητας σκύλους οι οποίοι να ανταποκρίνονται πλήρως στο πρότυπο της φυλής τους, την οποία γνωρίζουν καλά και αγαπάνε. Κατά κύριο λόγο, σκύλους συντροφιάς που θα ζήσουν μαζί μας ως μέλη της οικογένειάς μας, αλλά και σκύλους για εκθέσεις μορφολογίας.

Νοιάζονται πολύ περισσότερο για την ευζωία και ευτυχία του ζώου απ' ότι για τα χρήματα που θα κερδίσουν από την πώλησή του. Δίνουν τα κουτάβια τους μόνο σε υπεύθυνους ιδιοκτήτες, και αν δεν μπορούν να τους βρουν, προτιμούν να κρατήσουν το κουτάβι μαζί τους για πάντα, παρά να το "ξεφορτώσουν" στον επόμενο υποψήφιο αγοραστή.

 

Εκτρέφοντας υγιείς και καθαρόαιμους σκύλους

 

Οι υπεύθυνοι εκτροφείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μελετούν και να ερευνούν τις γραμμές αίματος που χρησιμοποιούν στην αναπαραγωγή και να αποκλείουν με ιατρικές εξετάσεις γενετικές ασθένειες καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα γενετικά ελαττώματα μπορούν και είναι σίγουρο ότι θα περάσουν στις μελλοντικές γέννες και προσπαθούν να διασφαλίσουν την υγεία του ζώου με οποιαδήποτε κόστος. 

Κάθε αξιόπιστος εκτροφέας εξετάζει όλους τους σκύλους του για κοινά γενετικά προβλήματα και παρέχει στους υποψήφιους αγοραστές πιστοποιητικά υγείας.

Αναπαράγουν υγιείς σκύλους με εξαιρετικό ταμπεραμέντο και που να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στο πρότυπο της φυλής τους.

 

Όνειρο (άπιαστο) κάθε εκτροφέα είναι να καταφέρει να παράγει τον «τέλειο σκύλο»

 

Ο βασικότερος στόχος τους είναι η βελτίωση της φυλής την οποία εκτρέφουν και όχι μόνο μερικά κουτάβια προς πώληση. Η πλειοψηφία των σωστών εκτροφέων ειδικεύονται σε μία ή δύο φυλές, ενώ οι γέννες που έχουν κάθε χρόνο εξαρτώνται από τον αριθμό των επιλεγμένων θηλυκών προς αναπαραγωγή.

 

Μόνο ένας υπεύθυνος εκτροφέας θα είναι διαθέσιμος να σας βοηθήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με τη φυλή που επιλέξατε.

Κάποιοι εκτροφείς υπογράφουν συμβόλαια που εξασφαλίζουν πρώτα το κουτάβι και μετά εσάς.

Επιδεικνύουν την ανάλογη υπευθυνότητα σε όλα τα σκυλιά που έχουν στην κατοχή τους, γι΄ αυτό και δέχονται πίσω ένα κουτάβι, την οποιαδήποτε στιγμή και για τον οποιοδήποτε λόγο, προκειμένου να μην καταλήξει στις εγκαταστάσεις φιλοζωικών οργανώσεων προς υιοθεσία ή ακόμα χειρότερα στο δρόμο.

 

Ο ορισμός του κουταβέμπορου

 

Με τη λέξη κουταβέμπορος χαρακτηρίζεται εκείνος που εκτρέφει σκύλους χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτεί η δουλειά του εκτροφέα. Αποσκοπούν στο γρήγορο κέρδος και το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι λόγω της άγνοιάς τους, δεν συνειδητοποιούν την ανευθυνότητά τους.

Συνήθως οι λόγοι για τους οποίους αναπαράγουν τα σκυλιά τους είναι επειδή "όλα τα σκυλιά πρέπει να ζευγαρώσουν μία φορά στη ζωή τους", ή "θέλουν έναν απόγονο για να θυμούνται το σκύλο τους όταν αυτός θα έχει πεθάνει" ή "ο σκύλος τους είναι όμορφος και θα βγάλει χαριτωμένα κουταβάκια" ή "τα παιδιά τους πρέπει να δούνε το θαύμα της γέννησης". Εντελώς ακατάλληλοι λόγοι για εκτροφή σκύλων, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ψυχική και σωματική υγεία και ισορροπία των κουταβιών. Δεν έχουν ιδέα ούτε για τα γενετικά προβλήματα ούτε για τα προβλήματα συμπεριφοράς που ενδέχεται να παρουσιάσει η φυλή, αλλά ακόμα και να έχουν την παραμικρή ιδέα, δεν δείχνουν το ενδιαφέρον που θα έπρεπε.

 

Με άλλα λόγια κουταβέμπορος είναι όποιος: 

 

-Αναπαράγει σκύλους χωρίς να τηρεί τις προϋποθέσεις της ηλικίας, τόσο ως προς το minimum όσο ως προς το maximum

-Αναπαράγει μια γέννα από διασταύρωση φυλών

-Ζευγαρώνει δύο σκυλιά χωρίς pedigree

-Αναπαράγει άτομα της ίδια φυλής χωρίς να έχει ερευνήσει ιατρικά την ποιότητα των γεννητόρων του

-Αναπαράγει τα θηλυκά συχνότερα απ' ότι επιτρέπει η δεοντολογία και ο κανονισμός.

 

Ερασιτεχνική εκτροφή

 

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κουταβέμπορος δεν δείχνει κανένα απολύτως ενδιαφέρον στην επιστήμη της γενετικής. Εκτρέφει ζώα για το κέρδος, για να περάσει όμορφα με τα κουτάβια κ.α.  Δεν ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της φυλής ούτε ανησυχεί για το αν τα κουτάβια θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ως ενήλικες υγιείς σκύλοι και ισορροπημένα κατοικίδια. Από τη στιγμή που τα κουτάβια πουληθούν, οι ίδιοι δεν έχουν πλέον καμία ανάμειξη.

Χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για γενετικά προβλήματα, τα κουτάβια έχουν ένα αναμφίβολο μέλλον και τα όποια προβλήματα εμφανιστούν στην πορεία, αποτελούν προβλήματα αποκλειστικά του ιδιοκτήτη τους και όχι του εκτροφέα. Οι περισσότεροι, άλλωστε, κουταβέμποροι δεν ενδιαφέρονται να κάνουν καριέρα ως εκτροφείς και μετά από μια-δυο γέννες στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς άλλα επαγγέλματα, αφήνοντας τις οικογένειες που έδωσαν τα κουτάβια τους αστήριχτες και χωρίς καμία βοήθεια.

 

Προσοχή: Η άγνοια "σκοτώνει"

 

Συνήθως, οι περισσότεροι κουταβέμποροι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που κάνουν λάθος και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κακοί άνθρωποι, καθώς αρκετοί από αυτούς αγαπούν τα σκυλιά τους. Απλώς, δεν έχουν τις γνώσεις ή τη διάθεση να το κάνουν σωστά και να προστατεύσουν τη φυλή που εκτρέφουν. Και δυστυχώς, ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου είναι σε θέση πλέον να συνειδητοποιήσει ότι ο άνθρωπος από τον οποίο αγόρασε το κουτάβι του είναι ένας ερασιτέχνης, όταν χάνει το σκύλο του σε μικρή ηλικία από προβλήματα υγείας ή όταν εμφανιστούν σοβαρά γενετικά προβλήματα ψυχικών διαταραχών.

 

Όμοιοι σκύλοι μόνο στην εμφάνιση

  

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αγοράσετε σκύλο από έναν υπεύθυνο εκτροφέα;

Αναρωτιέστε γιατί να πρέπει να πληρώσετε 600-1000 ευρώ για ένα κουτάβι από έναν αξιόπιστο εκτροφέα όταν η γειτόνισσα έχει τον ίδιο σκύλο μόλις με 150 ευρώ; Καταρχήν, η γειτόνισσα μπορεί να έχει τον ίδιο σκύλο, και λέμε μπορεί, γιατί ο σκύλος της ενδέχεται να μην έχει κανένα χαρτί καθαροαιμίας. Ας υποθέσουμε όμως ότι ο σκύλος της έχει pedigree, το οποίο αποτελεί μία πρώτη απόδειξη ότι όντως είναι καθαρόαιμος. Δεν αποτελεί, όμως, απόδειξη ούτε της ποιότητας ούτε της υγείας ούτε και του χαρακτήρα του σκύλου. Μην ξεχνάτε εξάλλου, ότι οι περισσότερες γενετικές διαταραχές δεν εμφανίζονται πριν την ωρίμανση και ενηλικίωση του σκύλου (οι μεγαλόσωμες φυλές ενηλικιώνονται μεταξύ 2-3 χρόνων), ενώ κάποιες άλλες ασθένειες όπως η δυσπλασία -αν ο σκύλος δεν είναι απαλλαγμένος- μπορεί να μείνουν κρυμμένες πολύ περισσότερο. Το PRA που προκαλεί σίγουρη τύφλωση στις περισσότερες φυλές δεν εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 5-6 ετών.

 

Επαγγελματίες και χομπίστες εκτροφείς

 

Από την άλλη μεριά, ο αξιόπιστος εκτροφέας, αφού επιλέξει τους σκύλους του από γραμμές αίματος απαλλαγμένες από γενετικά προβλήματα, με εξαιρετικό χαρακτήρα, μορφολογία και εργασιακή ικανότητα, προχωράει στο επόμενο βήμα, που είναι οι ειδικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί και η απαλλαγή του ίδιου του σκύλου από γενετικές ασθένειες. Και μόνο όταν ο σκύλος περάσει επιτυχώς όλες τις εξετάσεις μπορεί να θεωρηθεί άξιος για αναπαραγωγή.

Μετά από όλη αυτή τη φροντίδα, τις ιατρικές εξετάσεις και τα έξοδα τα οποία κάνει ένας υπεύθυνος εκτροφέας πριν την εκτροφή, είναι αμφίβολο αν η πώληση των κουταβιών θα του επιφέρει κέρδη. Θα αναρωτηθείτε τότε γιατί τα κάνει; Οι περισσότεροι εκτροφείς αγαπάνε πολύ τη φυλή που έχουν επιλέξει και έχουν κίνητρο να αναπαράγουν και να προωθούν μόνο τα καλύτερα δείγματα της φυλής τους με στόχο μόνο τη βελτίωσή της. Εξάλλου, η συντριπτική πλειονότητα των κορυφαίων εκτροφέων ανά τον κόσμο είναι χομπίστες, για τους οποίους η εκτροφή είναι χόμπι και όχι βιοποριστικό επάγγελμα.

 

Γραπτές εγγυήσεις

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι υπεύθυνοι εκτροφείς προσπαθούν να πετύχουν τον καλύτερο ποιοτικό συνδυασμό, επιδιώκοντας να βγάλουν τον επόμενο τετράποδο πρωταθλητή. Ελπίζουν ότι κάποιο από τα κουτάβια της γέννας θα είναι ο αυριανός σταρ του εκτροφείου τους και αφού τον εντοπίσουν και τον επιλέξουν δίνουν τα υπόλοιπα, επίσης εξαιρετικά κουτάβια, στους υποψήφιους αγοραστές.

Η αγορά ενός κουταβιού από υπεύθυνο εκτροφέα συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση, στην οποία αναφέρεται ότι ο σκύλος είναι απαλλαγμένος από γενετικές ασθένειες και στην αντίθετη περίπτωση ο εκτροφέας είτε επιστρέφει τα χρήματα είτε παίρνει πίσω το άρρωστο κουτάβι δίνοντας ένα άλλο.

Κάποιοι εκτροφείς -κυρίως του εξωτερικού- δίνουν ισόβια εγγύηση, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πάρουν το σκύλο πίσω οποιαδήποτε στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, αν ο ιδιοκτήτης του δεν είναι πλέον σε θέση να το κρατήσει.

Οι υπεύθυνοι εκτροφείς είναι ειλικρινείς. Αν κάποιο κουτάβι από τη γέννα τους ξεφεύγει έστω και λίγο από το πρότυπο της φυλής του πχ έχει μια λευκή κηλίδα  σε σημείο που δεν επιτρέπεται, ενημερώνουν τον υποψήφιο αγοραστή και πωλούν το κουτάβι φτηνότερα, σαν ποιότητα απλά συντροφιάς και όχι σαν ποιότητα εκθέσεων, ανεξάρτητα από το ότι μπορεί να προέρχεται από πολύ-πρωταθλητές γεννήτορες και εξετασμένους για γενετικές παθήσεις.

 

Η αξιολόγηση του εκτροφείου

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις του εκτροφείου. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούνε τα σκυλιά και η γενικότερη κατάσταση του χώρου μπορούν να σας πούνε πολλά για τον εκτροφέα. Αν η χιλιομετρική απόσταση καθιστά αδύνατη την επίσκεψή σας στο εκτροφείο, σιγουρευτείτε ότι οι άνθρωποι που σας σύστησαν το συγκεκριμένο εκτροφέα γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες που ζούνε τα ζώα.

Ζητήστε από τον εκτροφέα να σας στείλει φωτογραφίες και επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του για να πάρετε μία πρώτη ιδέα από τις εγκαταστάσεις και τους σκύλους.

Κάποιοι εκτροφείς μεγαλώνουν τα κουτάβια σε χώρο μέσα στο σπίτι τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν εξωτερικά καταλύματα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός, χωρίς ακαθαρσίες και προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες.

Όσο περιττό κι αν ακούγεται, να τονίσουμε για μία ακόμα φορά ότι τα κουτάβια πρέπει να δείχνουν υγιή και καθαρά.

 

Κοινωνικοποιημένα κουτάβια και φιλικοί σκύλοι

 

Η επαφή των κουταβιών με τους ανθρώπους τους πρώτους μήνες της ζωής τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για το μελλοντικό δέσιμο του σκύλου με τον άνθρωπο. Γι' αυτό και ο υπεύθυνος εκτροφέας θα φροντίσει να κοινωνικοποιήσει όλα τα κουτάβια του, βγάζοντάς τα σε πολυσύχναστους χώρους, πάντα αγκαλιά, χωρίς να τους επιτρέψει να πατήσουν κάτω μέχρι να ολοκληρώσουν τον κύκλο των εμβολίων τους. Ρωτήστε πόση επαφή έχουν τα κουτάβια με ανθρώπους, αυτοκίνητα, θορύβους. Επίσης, παρατηρείστε πως συμπεριφέρονται στην παρουσία των ανθρώπων. Είναι ντροπαλά και επιφυλακτικά ή τριγυρνάνε μέσα στα πόδια τους προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή τους;

Παρατηρείστε επίσης τους άλλους σκύλους του εκτροφείου. Πρέπει να δείχνουν υγιείς, ευτυχισμένοι και φιλικοί. Τα κλουβιά τους πρέπει να είναι καθαρά και οι σκύλοι να έχουν στη διάθεσή τους άφθονο καθαρό νερό.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους ενήλικους σκύλους του εκτροφείου. Αν και κάποιες φυλές βάσει προτύπου είναι επιφυλακτικές με τους ξένους, παρόλα αυτά οι σκύλοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμφανίζουν δείγματα επιθετικότητας χωρίς λόγο.

 

Δείτε από κοντά τους γονείς

 

Ζητήστε να συναντήσετε τους γονείς των κουταβιών. Μπορεί ο αρσενικός να μην είναι της ίδιας ιδιοκτησίας και να μην βρίσκεται στο χώρο του εκτροφείου, ωστόσο η γνωριμία με τη μητέρα των μικρών, η οποία θα τους δώσει τα πρώτα μαθήματα, θα σας πει πολλά. Αν διακρίνετε δείγματα επιθετικότητας, πείτε ευχαριστώ πολύ και φύγετε. Ζητήστε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του αρσενικού σκύλου, προκειμένου να δείτε από κοντά και τον πατέρα των κουταβιών.

Όση κι αν είναι η εμπειρία σας στην ιδιοκτησία σκύλων, ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού που εμπιστεύεστε τη κρίση του, για την αξιολόγηση της γέννας και συγκεκριμένα του κουταβιού που επιλέξατε.

 

Η αξιολόγηση του εκτροφέα

  

Επιλέξτε έναν εκτροφέα με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε. Ο υπεύθυνος εκτροφέας είναι πάντα διαθέσιμος και απαντά στις ερωτήσεις σας άμεσα και με ειλικρίνεια.

Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Ο αξιόπιστος εκτροφέας που δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν προσβάλλεται με καμία ερώτηση, απεναντίας σας βλέπει ως έναν υπεύθυνο ιδιοκτήτη σκύλου.

Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα προσπαθήσει να σας μεταφέρει τις γνώσεις του χωρίς να σας ειρωνευτεί ή να σας επιπλήξει για την άγνοιά σας.

 

Για την αξιολόγηση του εκτροφέα, θέστε στον εαυτό σας τα παρακάτω ερωτήματα: 

 

-Διαθέτει γνώσεις για τη φυλή που εκτρέφει;

-Δείχνει αρκετό ενδιαφέρον για την ευζωία των σκύλων του;

-Προσπαθεί να σας ενημερώσει όσο περισσότερο γίνεται για τη φυλή;

-Προσπαθεί να σας βοηθήσει στην επιλογή του κουταβιού που ταιριάζει περισσότερο με το χαρακτήρα σας και τις συνθήκες της ζωής σας;

 

Ο σωστός εκτροφέας θα προσπαθήσει να διαλέξει το ιδανικό κουτάβι για σας, καθώς δεν είναι όλα τα κουτάβια ιδανικά για την κάθε οικογένεια.

Κάποια σκυλιά έχουν πιο ισχυρό το ένστικτο της φύλαξης, ενώ κάποια άλλα έχουν πιο φιλικό ταμπεραμέντο και είναι ιδανικά για συντροφιά στο σπίτι με παιδιά.

 

Η αξιολόγηση του υποψήφιου αγοραστή

 

Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα σας θέσει πολλές ερωτήσεις. Μην τον παρεξηγήσετε, μην αμυνθείτε και δείτε τον σαν έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τα κουτάβια του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την καλύτερη οικογένεια γι' αυτά.

Μεταξύ των ερωτήσεων που θα σας θέσει, θα σας ρωτήσει: [BULLET POINTS]

 

-Αν είχατε ξανά στο παρελθόν σκύλο της ίδιας ή άλλης φυλής.

-Αν έχετε γνώσεις για τη φυλή.

-Αν έχετε περιφραγμένο εξωτερικό χώρο.

-Αν ο σκύλος θα ζει μαζί σας μέσα στο σπίτι.

-Πόσα παιδιά έχετε, την ηλικία τους και αν τους έχετε διδάξει πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα ζώα.

-Ποιος είναι ο λόγος που αγοράζετε σκύλο (συντροφιά, φύλαξη, εκθέσεις μορφολογίας, εκτροφή)

-Αν θα παρέχετε στο σκύλο την απαραίτητη κτηνιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. (εμβόλια, αποπαρασιτώσεις, εξετάσεις κλπ)

-Αν γνωρίζετε τι σημαίνει σωστή διατροφή του σκύλου.

-Αν έχετε καταλάβει τη σημασία της έγκαιρης κοινωνικοποίησης και της βασικής εκπαίδευσης υπακοής. Αν όχι, θα σας το εξηγήσει ο ίδιος.

-Αν η φυλή είναι μακρύτριχη και χρειάζεται  ειδικό καλλωπισμό και κούρεμα, θα σας ενημερώσει ο ίδιος και πιθανόν να σας συστήσει άτομο ειδικευμένο στη φυλή.

 

Η στείρωση των κουταβιών

 

Για περιπτώσεις σκύλων που προορίζονται για συντροφιά ή φύλαξη, κάποιοι εκτροφείς -αποκλειστικά του εξωτερικού- θα σας μιλήσουν για τη σημασία της στείρωσης. Κάποια σκυλιά στειρώνονται σε πολύ μικρή ηλικία, πριν καν φύγουν από το εκτροφείο.  Η στείρωση όχι μόνο δεν επηρεάζει το ένστικτο του σκύλου φύλακα, αλλά συστήνεται κιόλας, καθώς ο στειρωμένος σκύλος θα παραμείνει πιστός στα καθήκοντά του και δεν θα ενδιαφερθεί για το θηλυκό σκύλο που θα περάσει απ' έξω όταν είναι σε οίστρο. Το ίδιο ισχύει και για τα θηλυκά σκυλιά, καθώς τις γόνιμες μέρες αγνοούν εντελώς τα καθήκοντά τους και με την πρώτη ευκαιρία θα βγουν προς αναζήτηση οποιουδήποτε αρσενικού.

Να θυμάστε ότι ο υπεύθυνος εκτροφέας θα κρατήσει επαφή με τους πελάτες του, προκειμένου να ενημερώνεται για την πρόοδο του κουταβιού και ίσως ζητήσει να σας επισκεφτεί για να δει από κοντά το νέο σπίτι του σκύλου.

  

Ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε στον εκτροφέα: 

 

-Αν τα κουτάβια γεννήθηκαν στο χώρο του εκτροφείου.

-Αν πουλάει κουτάβια μικρότερα των 7 εβδομάδων.

-Αν είναι μέλος κάποιου ομίλου.

-Αν οι γονείς των κουταβιών είναι τουλάχιστον δύο ετών.

-Αν οι γονείς είναι απαλλαγμένοι από γενετικές ασθένειες

-Πληροφορίες και για τους δύο γονείς των κουταβιών (pedigree, χαρακτήρας, διακρίσεις, ιατρικές εξετάσεις)

-Μέχρι πόσες γενεές πίσω υπάρχει απαλλαγή.

-Αν διατίθεται να σας δώσει πιστοποιητικά και εγγύηση για την απαλλαγή από τις γενετικές ασθένειες.

-Αν είναι διαθέσιμος να σας συμβουλεύει και να σας στηρίζει για όσο διάστημα έχετε το σκύλο μαζί σας. Θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του για τυχόν προβλήματα και απορίες;

-Ποια είναι τα πιο συνήθη προβλήματα που παρουσιάζει η φυλή.

-Αν έχουν έρθει σε επαφή τα κουτάβια με παιδιά ή άλλα ζώα.

-Αν μπορείτε να έρθετε σε επαφή με προηγούμενους πελάτες του και ιδιοκτήτες της ίδια φυλής, κτηνίατρο, εκπαιδευτή, χειριστή κ.λπ.

 

 Αδιάκοπη προσπάθεια πάντα για το καλύτερο

 

Η αγορά ενός σκύλου από ένα αξιόπιστο εκτροφέα είναι το μοναδικό μέσο που μπορεί να σας προφυλάξει από μελλοντικά προβλήματα.

Να θυμάστε πάντα ότι είναι αδύνατον να εκτραφεί το τέλειο σκυλί, όπως είναι αδύνατον ο εκτροφέας να σας εγγυηθεί 100% για την κατάσταση του ζώου όσο αυτό μεγαλώνει και ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά. Για το μόνο το οποίο μπορείτε να είστε σίγουροι είναι ότι ο υπεύθυνος εκτροφέας θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να έχετε εσείς έναν υγιή και ισορροπημένο σκύλο.

Κανένας εκτροφέας δεν θα ήθελε να πάρει πίσω ένα σκύλο 2 ετών με προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς που δεν μπορεί να δώσει σε άλλη οικογένεια και ίσως αναγκαστεί να φτάσει και μέχρι την ευθανασία.  Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει αυτή την περίπτωση και να "δημιουργήσει" ποιοτικά ζώα, που θα προσφέρουν πολλά χρόνια χαράς στους ιδιοκτήτες τους.

 

 

ΒΕΒΑΙΑ ΚΟΥΤΑΒΕΜΠΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΤΡΕΦΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΜΕΤΑΠΩΛΕΙ ΣΚΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ , ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ……………………………..

Copyright © 2019 Μαρία Δεκαρίστου
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.